HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen dU-Pi (1429) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.
Munuaisten ja lisäkilpirauhasen sairauksien diagnostiikka ja seuranta. D-vitamiinin aineenvaihduntahäiriöt.
Virtsaputki lisäaineeton 4 ml
Säilöntäaineena käytetään 10 ml 6 mol/l HCl, mikä lisätään kahdessa erässä, 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH happamana (pH < 3), jolloin fosfaattisuolojen saostuminen estyy.
Mikäli keräys on suoritettu ilman HCl-lisäystä, virtsa voidaan happamoittaa jälkikäteen lisäämällä 10 ml 6 mol/l HCl:a, mutta keräysastiaa on seisotettava 1 tunti, jolloin mahdolliset suolat ehtivät liueta.
Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 4 ml säilöntäaineettomassa virtsaputkessa laboratorioon. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitettava.
Fotometrinen, molybdaattireaktio. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkipäivisin
Samana päivänä
Fosfaatin eritys virtsaan riippuu ravinnon fosfaattipitoisuudesta, fosfaatin absorptiosta, parathormonista ja munuaisten toiminnasta.
Lisääntynyt fosfaatin eritys esiintyy hyperparatyreoosissa, D-vitamiinin puutoksessa, osteomalasiassa ja munuaistubulusten toimintahäiriöissä. Alentunut eritys esiintyy munuaisten vajaatoiminnassa, hypoparatyreoosissa ja D-vitamiinin liikasaannissa.