HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Am-Gluk (1460) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Lapsiveden tulehdusepäilyt
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
Näyte sentrifufoidaan ellei se ole kirkas. Kirkasta tai sentrifugoitua lapsivettä otetaan 0,5 -1,0 ml puhtaaseen putkeen (kierrekorkillinen 2,5 ml Mekamini) ja lähetetään välittömästi analysoitavaksi.
Glukoosin huonon säilyvyyden vuoksi määritys on tehtävä tunnin kuluessa näytteenotosta.
Fotometrinen, heksokinaasimenetelmä.
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Lapsiveden glukoosipitoisuuden määrittäminen kuuluu toissijaisiin diagnostisiin tutkimuksiin lapsiveden ja sikiökalvojen tulehduksissa (korioamnioniiteissa). Mikäli glukoosia halutaan määrityttää lapsivedestä, äidiltä on otettava samanaikainen verinäyte plasman glukoosipitoisuuden määrittämiseksi. Lapsiveden tulehduksissa (korioamnioniiteissa) bakteerit ja tulehdussolut kuluttavat glukoosia. Tulehduksiin viittaa Am-Glukoosipitoisuuden pieneneminen selvästi alle plasman glukoosipitoisuuden, mutta tutkimuksen herkkyys on vain noin 50%.
Korioamnioniitit diagnosoidaan yleensä äidin kliinisen kuvan, veren tulehdusmerkkiaineiden ja lapsiveden mikrobiologisten tutkimusten avulla.