HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Glukoosi, aivo-selkäydinnesteestä

1470 Li-Gluk

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Meningiitin erotusdiagnostiikka

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

0.5 ml selkäydinnestettä. Selkäydinnesteen glukoosimääritys on tehtävä tunnin kuluessa näytteenotosta tai näyte on pakastettava.

Menetelmä

Fotometrinen, heksokinaasimenetelmä. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki 2.3 - 4.3 mmol/l

Tulkinta

Selkäydinnesteen glukoosimääritystä (Li-Gluk) käytetään pääasiassa meningiittien erotusdiagnostiikassa. Plasman glukoosi on syytä määrittää samalla tai aikaisemmin jos mahdollista (plasmapitoisuudesta riippuvan glukoosin tasapainottuminen selkäydintilaan vie 2-3 tuntia). Selkäydinnesteen glukoosipitoisuus on normaalisti 55-75 % plasmapitoisuudesta.

Meningiitit: Bakteeriperäisessä meningiitissä likvorin glukoosipitoisuus on yleensä alle 30-40 % plasmapitoisuudesta, purulentissa bakteerimeningiitissä Li-Gluk voi laskea jopa lähelle nollaa. Tuberkuloottisessa ja sienimeningiitissä lasku on lievempää ja virusmeningiitissä Li-Gluk-arvo jää yleensä viitevälille. Li-Gluk-tutkimuksen etuna on määrityksen nopeus.

Erotusdiagnostiikka: Likvorin glukoosipitoisuuden lievää, mutta joskus selvääkin alenemista voi esiintyä aivokasvaimissa ja herpesenkefaliitissa. Lievää alenemista on myös mm. neurosarkoidoosissa ja subaraknoidaalivuodon yhteydessä. Kohonnut Li-Gluk-pitoisuus liittyy yleensä samanaikaiseen veren hyperglykemiaan. Likvorin glukoosipitoisuus voi kohota myös neurosyfiliksen johdosta.

Huomautuksia

Päivystysvalikoimaan kuuluva Li-Laktaatti on meningiittien erotusdiagnostiikassa glukoosia herkempi, koska sen pitoisuus suurenee meningiittien yhteydessä tulehdussolujen glykolyysin vaikutuksesta (ks. Li-Laktaat).

Määritetään plasmanäytteelle tarkoitetulla menetelmällä, joka on akkreditoitu.

Tutkimus Li-Gluk päivitetty 02.06.2023 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.04.2024 klo 00:43.