HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gonokokki, viljely (Neisseria gonorrhoeae)

1506 -GcVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73027 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Terhi Miikkulainen-Lahti: terhi.miikkulainen-lahtiathus.fi / 040 504 9994 ja lääkäri Annika Nevalainen: annika.nevalainenathus.fi / 040 6352216

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Tippuriepäily

Näyteastia

Geelikuljetusputki

Näyte

Näyte otetaan yleensä useammasta paikasta (naisilla uretrasta ja cervixistä, miehiltä uretrasta, tarvittaessa myös rectumin limakalvolta tai nielusta, vastasyntyneeltä silmän sidekalvolta) steriilillä dacrontikulla kuljetusputkeen.

Uretrasta näyte suositellaan otettavaksi ohuemmalla, yleensä metallivartisella dacrontikulla. Virtsaamisesta pitää olla kulunut n. 2 h ennen uretranäytteen ottoa.

Näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Mikäli näytettä ei voida toimittaa saman päivän aikana, se säilyy kuljetusputkessa huoneenlämmössä noin vuorokauden.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Varmennetuista löydöksistä tehdään siprofloksasiini-, atsitromysiini-, keftriaksoni- ja kefiksiimiherkkyys. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

Positiiviset löydökset ilmoitetaan puhelimitse 1-2 työpäivän aikana. Lopullinen positiivinen vastaus herkkyysmääritystuloksineen 1 työpäivää myöhemmin.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivinen löydös on diagnostinen.

Huomautuksia

Näytteet tulee toimittaa laboratorioon ensi tilassa. Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään huoneenlämmössä.

Gonokokkiviljelyn avulla saadaan tieto myös gonokokin lääkeherkkyydestä. Tätä tietoa ei saada nukleiinihappoperusteisella gonokokin osoittamisella.

Tutkimus -GcVi päivitetty 25.09.2020 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.01.2022 klo 15:17.