HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Orthopoxvirus, osoitus

15392 -PoxPAK

Osatutkimukset

-PoxNhO, -PoxVi ja -VirEm

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Kliininen epäily orthopoxvirusinfektiosta (lähinnä lehmärokko). Infektiohälytystilanteet (isorokkoepäily tai apinarokkoepäily). Parapoxvirusinfektiota epäiltäessä (esim. Orf-virusten aiheuttama infektio ihmisellä) myös pyyntö -ZoonNhO, 20857.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Rikotun rakkulan pohjalta tai leesiosta otetaan näyte steriilillä dacron- tai nailontikulla viruskuljetusputkeen tai vaihtoehtoisesti tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen, jossa n. 1 ml steriiliä keittosuolaliuosta. Kudospala (muutaman mm3:n pala) laitetaan kierrekorkilliseen muoviputkeen pieneen määrään steriiliä fysiologista keittosuolaliuosta tai viruskuljetusputkeen. Kudospalan voi toimittaa myös steriiliin fysiologiseen keittosuolaan kostutetussa sideharsotaitoksessa, joka on suljettu tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviseen näyteastiaan.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Virusviljely. Elektronimikroskopia (EM). Orthopoxvirusten tai parapoxvirusten tyypitys tehdään sekvenoinnin avulla. Laboratorio valitsee kulloinkin diagnoosiin tarvittavat menetelmät, ensisijaisesti tehdään vain nukleiinihapon osoitus.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Tulokset valmiina

Alustava tulos elektronimikroskopiasta 1-2 työpäivän aikana; viljelystä ja PCR:stä 3-5 työpäivän aikana; tarkempi tyypitys 1-2 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Poxvirus-DNA:n löytyminen näytteestä suoraan tai virusviljelyn jälkeen on diagnostinen löydös.

Huomautuksia

Lisäksi suositellaan samanaikaista seeruminäytettä, josta tehdään orthopoxvirus IgM- ja IgG-vasta-ainemääritykset, ks. S-Orthopoxvirus, vasta-aineet (pyyntö S-PoxAb, KL 4609).

Parapoxvirusinfektiota (esim. Orf-virus) epäiltäessä tilataan -POXPAK-tutkimuksen lisäksi myös -ZoonNhO-tutkimus (20857), tätä tutkimusta tilattaessa on otettava ennakkoon yhteys tutkivaan laboratorioon.

Huom. Myös infektiohälytystilanteessa (isorokko- tai apinarokkoepäilyssä) on aina jo ennen näytteenottoa otettava yhteys tutkivaan laboratorioon!

Tutkimus -PoxPAK päivitetty 24.01.2022 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.05.2022 klo 01:26.