HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hemoglobiini, plasmasta

1554 P -Hb

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. (09) 471 73778

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646 ja lääkäri Paula Savola: paula.savolaathus.fi / 0408218846

Indikaatiot

Intravaskulaarisen hemolyysin diagnostiikka.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Näyte otetaan EDTA-putkeen. Plasma erotellaan näytteenottopaikassa viiveettä, viimeistään tunnin kuluessa sentrifugoimalla. Sekä näytteenotossa että näytteen käsittelyssä tulee varoa hemolysoitumista! Näytteeksi lähetetään vähintään 0,8 ml plasmaa huoneenlämpöisenä, jos perillä samana päivänä, muuten kylmälähetys. Jos tulos halutaan saman päivän aikana, näytteen tulee olla Erikoiskemian laboratoriossa (HUSLAB-talo)klo 14.30 mennessä. Näyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Pitempää säilytystä varten näyte pakastettava -20 asteeseen.

Menetelmä

Spektrofotometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Viitearvot

KAIKKI alle 50 mg/l

Tulkinta

Plasman hemoglobiinitaso on normaalisti matala, koska punasoluista vapautuva hemoglobiini sitoutuu haptoglobiiniin ja poistuu verenkierrosta retikuloendoteliaali-järjestelmän kautta. Voimakkaassa intravaskulaarisessa hemolyysissä haptoglobiini ei kykene sitomaan kaikkea vapautuvaa hemoglobiinia, jota esiintyy tällöin vapaana plasmassa. Tila voi esiintyä mm. verensiirtokomplikaatioiden yhteydessä, hemolyyttisissä anemioissa, DIK-syndroomassa, laajoissa palovammoissa, keinoläppien tai ekstrakorporeaalisen verenkierron johdosta. Myös selvä fyysinen rasitus lisää plasman hemoglobiinipitoisuutta.

Tutkimus P -Hb päivitetty 21.11.2023 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.04.2024 klo 00:42.