HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Akustinen aivorunkoherätevastetutkimus (BAEP), aikuiset ja lapset

1609 Pt-BAEP

Tiedustelut

KNF, Uusi lastensairaala(09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Tutkimusaiheina ovat ensisijaisesti kuulohermon ja aivorungon alueen oireiden selvittely, mikäli muiden tutkimusten tulokset eivät ole olleet riittäviä.

Esivalmistelu

Tutkimuksen onnistuminen edellyttää, että korvakäytävissä ei ole vaikkua. Tarkastus ja puhdistustoimenpiteet tulee tehdä jo tutkimuksen määräämisvaiheessa.

Pikkulapsia tulee ennen tutkimukseen tuloa valvottaa ja toivottavaa on, että tutkimus tehdään lapsen päiväuniaikaan. Tärkeää on, että lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Suoritus

Tutkimuksen aikana potilas on makuuasennossa silmät suljettuina. Kuulokkeiden välityksellä annetaan korviin ääniärsykkeitä, joiden vasteita rekisteröidään pään iholle asetetuilla elektrodeilla.

Menetelmä

Ääniärsykkeiden (klik) synnyttämät vasteet rekisteröidään pintaelektrodeilla. Vasteiden viiveet mitataan ja lasketaan niiden erot. Tärkeimmät normatiivisuuden mittarit ovat viiveet, mahdolliset puolierot sekä sentraalinen johtumisaika.

Yleistä

HUSin kaikkien ikäryhmien BAEP-tutkimukset on keskitetty Uuteen lastensairaalaan.

Tulkinta

Tuloste tallennetaan PDF-muodossa Apottiin. Tuloksia verrataan viitearvoihin. Rekisteröinnin tulkitsee ja lausunnon antaa KNF-lääkäri.

Huomautuksia

Tutkimus ei ole luotettava, jos kuulokynnys on hyvin korkea (n. > 60 dB).

Tutkimus Pt-BAEP päivitetty 12.01.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 18.04.2024 klo 00:41.