HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Herpes simplex -virus, vasta-aineet

1615 S -HSVAb

Osatutkimukset

S -HSV1AbG, S -HSV2AbG ja S -HSVAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

HSV-1 ja HSV-2 -infektioiden serologinen diagnostiikka. Tuoreen HSV-keskushermostoinfektion epäilyssä ensisijainen tutkimus on likvorin HSV-nukleiinihappo-osoitus (Li-HSVNhO). Herpes simplex-virusten aiheuttamissa rakkula- ja limakalvoinfektioissa ensisijaiset tutkimukset ovat virusviljely (-HSVVi) ja/tai antigeeninosoitus (-HSVAg).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia; 1-2 ml likvoria (pyyntö Li-HSVAb, KL4407) kierrekorkillisessa puhtaassa muoviputkessa. Mikäli tutkimus halutaan likvorista, tulee samanaikaisesti pyytää myös S-HSVAb-tutkimus, jotta seerumi ja likvor voidaan tutkia rinnakkain likvorin vasta-ainetulosten merkityksen arvioimista varten.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Tutkimuksella voidaan määrittää spesifisti HSV-tyyppien 1 ja 2 IgG-vasta-aineita. Eri HSV-tyyppien välillä ei tässä tutkimuksessa ole merkittävää ristireaktiota. Aikuisista yhä valtaosalla on HSV-1 -vasta-aineita ja pienemmällä osalla vain HSV-2- tai molempien virusten vasta-aineita. Yhä useammin myös HSV1-primaari-infektio saadaan genitaalitartuntana. Primaari-infektion ja joskus myös yleistyneen reaktivaation yhteydessä voidaan osoittaa IgM-luokan vasta-aineita. Iholla ja limakalvolla esiintyvässä primaari-infektiossa vasta-aineet kehittyvät usein hitaasti, minkä vuoksi seurantanäyte suositellaan otettavaksi vasta n. 3-6 viikon kuluttua oireiden alusta. Likvorissa ei normaalisti ole HSV-vasta-aineita; IgM-vasta- aineiden löytyminen viittaa keskushermostoperäiseen vasta-ainetuotantoon, samoin IgG-vasta-aineet, joiden end-point -titterisuhde vertailussa samanaikaisesti otetun seerumin kanssa on patologisella alueella. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Tuoreen HSV-keskushermostoinfektion epäilyssä ensisijainen tutkimus on likvorin HSV-nukleiinihappo-osoitus (-HSVNhO). Herpes simplex-virusten aiheuttamissa rakkula- ja limakalvoinfektioissa ensisijaiset tutkimukset ovat viruksen viljely ja/tai antigeenin osoitus.

Huomautuksia

Tutkimus voidaan tehdä myös likvorinäytteestä, pyyntö Li-HSVAb KL4407, jolloin rinnalle tulee pyytää S-HSVAb-tutkimus samanaikaisesti otetusta seeruminäytteestä likvorin tulosten luotettavaa arvioimista varten.

Tutkimus S -HSVAb päivitetty 13.01.2022 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.01.2022 klo 15:40.