HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Herpes simplex -virus, vasta-aineet

1615 S -HSVAb

Osatutkimukset

S -HSV1AbG, S -HSV2AbG ja S -HSVAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

HSV-1 ja HSV-2 -infektioiden serologinen diagnostiikka. Tuoreen HSV-keskushermostoinfektion epäilyssä ensisijainen tutkimus on likvorin HSV-nukleiinihappo-osoitus (Li-HSVNhO). Herpes simplex-virusten aiheuttamissa rakkula- ja limakalvoinfektioissa ensisijainen tutkimus on HSV-nukleiinihappo-osoitus (-HSVNh0, kvalitatiivinen, KL1860).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia.

Menetelmä

S -HSV1AbG ja S -HSV2AbG: Immunokemiluminometrinen. S -HSVAbM: Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Tutkimuksella voidaan määrittää spesifisti HSV-tyyppien 1 ja 2 IgG-vasta-aineita. Eri HSV-tyyppien välillä ei tässä tutkimuksessa ole merkittävää ristireaktiota. Aikuisista yhä valtaosalla on HSV-1 -vasta-aineita ja pienemmällä osalla vain HSV-2- tai molempien virusten vasta-aineita. Yhä useammin myös HSV1-primaari-infektio saadaan genitaalitartuntana. Primaari-infektion ja joskus myös yleistyneen reaktivaation yhteydessä voidaan osoittaa IgM-luokan vasta-aineita. Iholla ja limakalvolla esiintyvässä primaari-infektiossa vasta-aineet kehittyvät usein hitaasti, minkä vuoksi seurantanäyte suositellaan otettavaksi vasta n. 3-6 viikon kuluttua oireiden alusta. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Tuoreen HSV-keskushermostoinfektion epäilyssä ensisijainen tutkimus on likvorin HSV-nukleiinihappo-osoitus (Li-HSVNhO, KL4404). Herpes simplex-virusten aiheuttamissa rakkula- ja limakalvoinfektioissa ensisijainen tutkimus on HSV-nukleiinihappo-osoitus (-HSVNho, kvalitatiivinen, KL1860).

Tutkimus S -HSVAb päivitetty 05.12.2022 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 07.12.2022 klo 01:30.