HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Herpes simplex -virus, viljely

1616 -HSVVi

Tiedustelut

Virologia ja immunologia, Virusviljely ja antigeeninosoitus puh. 050 427 2128

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Rakkulaiset iho- ja limakalvoinfektiot, uretriitti, servisiitti, keratiitti, neonataaliherpes; keuhkoinfektiot erityisesti immunosuppressiopotilailla. Keskushermostoinfektioepäilyssä ensisijaisesti suositellaan herkempiä likvorin nukleiinihappotutkimuksia (Li-HSVNhO, Li-HHVNh1 tai Li-HHVNh2).

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Pumpulitikulla (ei hiili- tai alginaattitikulla) voimakkaasti hangaten soluja iholeesiosta, limakalvoilta (nielu, cervix, urethra) tai silmästä virusviljelyn kuljetusputkeen, johon näytetikku jätetään. Kudosbiopsia (esim. aivo- tai keuhkobiopsia) viruskuljetusputkeen. Virusviljelyn kuljetusputkia (COPAN UTM, Universal transport medium) voi tilata maksutta HUSLABin näytteiden vastaanotosta sähköpostitse: huslabnvo(at)hus.fi. Näytteet pyydetään lähettämään laboratorioon välittömästi. Lyhytaikaisesti (1-3 vrk) näytteitä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa. Mikäli näyte on jouduttu pakastamaan, näyte on myös lähetettävä pakastettuna ja lähetteessä on oltava maininta pakastamisesta. Pakastusta -20C:een ei suositella, pakastuslämpötilan on oltava -70C.

Menetelmä

Viruksen rikastaminen soluviljelmässä, HSV-1 ja HSV-2 spesifien antigeenien osoittaminen soluviljelmästä immunoperoksidaasitekniikalla. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän kuluttua.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkki aktiivisesta HSV-infektiosta.

Huomautuksia

HSV-viljely kattaa vain herpes simplex -virukset 1 ja 2 (HSV-1 ja HSV-2). Mikäli on syytä epäillä muita viruksia (esim. varicella zoster -virusta, adeno- tai enteroviruksia) iho- tai limakalvo-oireiden aiheuttajaksi, on tutkimuspyyntönä oltava laaja virusviljely (-VirVi, KL 2975). Erityisesti vyöruusuepäilyssä suositellaan lisäksi herkkää VZV-antigeeninosoitusta (-VZVAg) rakkulaleesion pohjan soluista.

Mikäli epäillään HSV-kannan harvinaista antiviraaliresistenssiä, voidaan pyytää HSV-herkkyysmääritys (20222, -HSVhe). Tutkimus tehdään alihankintana Sahlgrenska Universitetssjukhuset:ssa Ruotsissa. Tutkimus tehdään ensisijaisesti rakkula- tai kudosnäytteestä, josta tehdään tavallisesti ensin viruseristys HUSLABissa. Tutkimus voidaan tehdä myös EDTA-verinäytteestä. Tulos välitetään asiakkaalle suomeksi ellei asiakas toisin toivo. Herkkyysmäärityksestä tulee aina ottaa yhteyttä etukäteen HUSLABin virusviljelyyn puh. 050 427 2128.

Tutkimus -HSVVi päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.01.2021 klo 11:31.