HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Homovanillinaatti, vuorokausivirtsasta

1634 dU-HVA

Tiedustelut

ISLAB puh. 044 717 8749

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Esivalmistelu

Potilaan tulisi olla ilman lääkitystä 3 vrk ennen virtsankeräystä ja välttää keräyksen aikana nauttimasta tutkimusta häiritseviä ravintoaineita (ks. Metanefriinit).

Katekoliamiinipitoiset ravintoaineet (banaani, jäätelö, suklaa, vanilja) ja niiden eritystä stimuloivat aineet (kahvi ja tee) lisäävät katekoliamiinien metaboliittien eritystä. MAO-inhibiittorit ja metyylidopa pienentävät MOMA- ja HVA-eritystä, joten niitä tulee välttää kolme vuorokautta ennen virtsankeräystä ja koko keräyksen ajan.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Virtsaa kerätään vuorokausi (24 tuntia). Keräysastia säilytetään jääkaapissa koko keräyksen ajan. Säilöntäaine 10 ml (2 x 5 ml) 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä.

Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta, jonka tilavuus on mitattu, lähetetään 10 ml virtsaa tutkittavaksi. Kokonaisvirtsamäärä on ilmoitettava merkitsemällä se ensisijaisesti pyynnön tietoihin tai näyteputkeen. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Katso erillinen potilasohje: https://www.islab.fi/terveydenhuollon-ammattilaiselle/potilaan-ohjeistaminen/ Vuorokausivirtsan keräys yleisohje (dU-)

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki 15 - 75 µmol

Tulkinta

Homovanilliinihappoa (HVA) syntyy dopamiinin aineenvaihdunnan lopputuotteena. HVA:n eritys virtsaan lisääntyy dopamiinia erittävien tuumorien yhteydessä (feokromosytooma, ganglioneurooma, neuroblastooma). Metoksihydroksimandelaatti (MOMA) on normetanefriinin ja metanefriinin yhteinen virtsaan erittyvä metaboliitti. MOMA:n eritys virtsaan on usein kohonnut feokromosytooman yhteydessä. Metanefriinin ja normetanefriinin määritys seerumista ja tarvittaessa varmistuksena virtsasta on kuitenkin herkempi feokromosytooman osoittaja.

Lasten suuntaa-antava tulkintaohje:

 Alle 6kk   alle 15 µmol
 6kk-1v    alle 20 µmol
 2-5v     alle 25 µmol
 6-9v     alle 30 µmol
 10-15v    alle 35 µmol

Huomautuksia

Samasta keräysvirtsasta voidaan määrittää myös dU-MOMA, KL 2345; dU-MetNor, KL 2337 ja dU-5HIAA, KL 1637. Jokaiselle näytteelle on otettava oma putki.

Viitevälit ja alihankintalaboratorio muuttuneet 1.12.2022.

Tutkimus dU-HVA päivitetty 07.12.2022 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.