HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-), vuorokausivirtsasta

1637 dU-5HIAA

Osatutkimukset

U -Krea

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Anna Becker: anna.beckerathus.fi / 050 427 1459

Indikaatiot

Neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka ja seuranta. Karsinoidi-oireyhtymän diagnostiikka. Ensijaisena alkuvaiheen tutkimuksena suos. 6262 S -5HIAA (seerumin 5-hydroksi-indolyyliasetaatti)

Esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia tai sen esiasteita sisältävien ravintoaineita vähintään kolme (3) vuorokautta ennen virtsakeräystä. Tänä aikana ei saa syödä avokadoa, banaania, luumua, kiiviä, ananasta, greippiä, meloneita, taatelia, munakoisoa, tomaattia, tomaattivalmisteita, homejuustoa tai pähkinöitä.

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Vääriä positiivisia tuloksia voi aiheuttaa parasetamoli, fluorourasiili, melfalaani ja metysergidi. Vääriä negatiivisia tuloksia voi aiheuttaa trisykliset antidepressantit, klooripromatsiini, hepariini, imipramiini, isoniatsidi, levodopa, metyylidopa, MAO-inhibiittorit ja fenotiatsiinit. Salatsosulfapyriiniä, 5-aminosalisyylihappoa ja sulfatsiinia sisältävät lääkeaineet häiritsevät määritystä. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

2-3 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä. Virtsamäärä mitataan. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitetaan pyynnön yhteydessä. Noin pH 3:ssa näyte säilyy huoneenlämmössä viikon. Lähetys huoneenlämmössä. Keräyksestä erillinen asiakkaan ohje ("Vuorokausivirtsan 24-tunnin keräys, lisäaineellinen") https://www.yml.fi/laboratoriokasikirja/virtsanaytteet.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kolme kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki 10 - 42 umol/vrk

Tulkinta

Viitevälimuutos 21.12.17. Aikaisempi viiteväli 10 - 42 µmol/vrk

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-) (5HIAA) on serotoniinin (5- HT) tärkein virtsaan erittyvä metaboliitti, joten sen määrä kuvastaa serotoniinivaikutusta elimistössä. Serotoniinia on runsaasti suoliston ja keuhkoputkien seinämien kromaffiinisoluissa sekä trombosyyteissä. 5HIAA-eritys on kohonnut karsinoidisyndroomassa. Eritys saattaa olla intermittoivaa ja vaihtelut päivästä toiseen huomattaviakin.

Huomautuksia

Ensijaisena alkuvaiheen tutkimuksena neuroendokriinisten kasvainten ja karsinoidi-oireyhtymän diagnostiikassa suositellaan 6262 S -5HIAA (seerumin 5-hydroksi-indolyyliasetaatti).

Samasta keräysvirtsasta voidaan määrittää myös dU-MOMA (2345), dU-MetNor (2337) ja dU-HVA (1634). Jokaiselle näytteelle on otettava oma putki.

Alihankintalaboratorio ja viitevälimuutos 21.12.17.

Tutkimus dU-5HIAA päivitetty 05.01.2023 / AB

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.