HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hydroksiproliini, vuorokausivirtsasta

1645 U -HOP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Pagetin taudin diagnostiikka ja seuranta. Muut taudit, joissa luuston tai sidekudosten kollageenin hajaantumisnopeus on lisääntynyt.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla niukkakollageenisella dieetillä ( ei kalaa, lihaa tai gelatiinia ) vuorokausi ennen näytteenottoa. Salllittuja ruokia on esim. perunat, munat sekä maito- että viljatuotteet.

Vuorokausikeräystä ei tarvita.

Näyteastia

Muovipullo 50 ml

Näyte

Virtsaa 10 ml. Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 4 mg/g kreatiniina

Tulkinta

Hydroksiproliini on erikoisesti kollageeneille ominainen aminohappo, jota esiintyy myös gelatiinissa, elastiinissa ja komplementtijärjestelmän proteiineissa. Kollageenin kataboloituessa syntyy lyhyitä hydroksiproliinia sisältäviä peptidejä, joista osa erittyy virtsaan. Virtsan hydroksiproliini kuvastaa erityisesti luuston, mutta myös muiden sidekudosten kollageenin hajaantumisnopeutta.

Kohonneita virtsan HOP-arvoja tavataan erityisesti Pagetin taudissa. Pitoisuus voi kohota myös muissa tiloissa, joissa sidekudoksen aineenvaihdunta ja/tai luun resorptio on vilkastunut, kuten hypertyreoosissa, hyperparatyreoosissa, D-vitamiinin puutteessa, akromegaliassa, luun kasvainten ja luustometastasoinnin yhteydessä, kollageenitaudeissa ja sarkoidoosissa. Osteoporoosipotilaalla suurentunut U -HOP viittaa lisääntyneeseen luun hajoamiseen osteoporoosin syynä. Tulehdustaudeissa U -HOP voi olla peräisin myös komplementtijärjestelmän proteiineista. Hypotyreoosissa U -HOP-arvo laskee.

Huomautuksia

Viitearvot muuttuneet 22.2.2010.

Tutkimus U -HOP päivitetty 04.08.2020 / LML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 07.12.2022 klo 01:30.