HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hydroksiproliini, seerumista

1646 S -HOP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Pagetin taudin diagnostiikka ja seuranta. Muut taudit, joissa luuston tai sidekudosten kollageenin hajaantumisnopeus on lisääntynyt.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla niukkakollageenisella dieetillä (ei kalaa, lihaa tai gelatiinia) vuorokausi ennen näytteen ottoa. Sallittuja ruokia ovat esim. perunat, munat sekä maito- ja viljatuotteet.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 7 mg/l

Tulkinta

Hydroksiproliini on erikoisesti kollageeneille ominainen aminohappo, jota esiintyy myös gelatiinissa, elastiinissa ja komplementtijärjestelmän proteiineissa. Kollageenin kataboloituessa syntyy lyhyitä hydroksiproliinia sisältäviä peptidejä.

Kohonneita S -HOP-arvoja tavataan erityisesti Pagetin taudissa. Pitoisuus voi kohota myös muissa tiloissa, joissa sidekudoksen aineenvaihdunta ja/tai luun resorptio on vilkastunut, kuten hypertyreoosissa, hyperparatyreoosissa, D-vitamiinin puutteessa, akromegaliassa, luun kasvainten ja luustometastaasien yhteydessä, kollageenitaudeissa ja sarkoidoosissa.

Huomautuksia

Viitearvo on muuttunut 22.2.2010.

Tutkimus S -HOP päivitetty 24.07.2020 / LML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.