HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunoglobuliini M, aivo-selkäydinnesteestä

1687 Li-IgM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian varmistustutkimukset, puh. 050 427 2169

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816, lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Tulehdustilan osoittaminen epäillyssä keskushermostoinfektiossa sekä osatietona intratekaalisen spesifisen vasta-aineaktiviteetin määrityksessä.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

Selkäydinnestettä vähintään 200 µl. Pienet näytevolyymit lähetettävä haihtumisen tehokkasti ehkäisevässä putkessa (esim. tiivisteellä varustettu kierrekorkkinen muoviputki). Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Selkäydinneste ei saa olla makroskooppisesti veristä. Myöskään mikroskooppisessa solujen laskennassa erytrosyyttejä merkittävästi (>25/µl eli 25x106/l) sisältäviä näytteitä ei kannata lähettää Li- IgM-määritykseen.

Menetelmä

Nefelometrinen menetelmä.

Tekotiheys

1-3 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

4-7 työpäivän aikana.

Viitearvot

KAIKKI alle 0.5 mg/l

Tulkinta

 Viitearvot:
 < 0.5 mg/l

Selkäydinnesteen IgM-pitoisuus on normaalisti erittäin alhainen, sillä veriaivoeste (BBB) ei juuri läpäise IgM-molekyylejä ilmeisesti lähinnä niiden ison koon vuoksi.Tämän myötä IgM-pitoisuuden nousu on herkkä patologisen prosessin indikaattori. Herkkyys tuo myös varjopuolen, että vähäinenkin verikontaminaatio selkäydinnesteen otossa antaa virheellisesti kohonneen Li-IgM-arvon. Vain hyvälaatuisesta näytteestä kannattaa tämän vuoksi pyytää IgM-määritystä. Viitealueen ylärajan ylittävät arvot viittaavat intratekaaliseen immunoglobuliinisynteesiin, jos seerumin IgM:n pääsy selkäydinnesteeseen on suljettu pois. Nousua havaitaan erityisesti keskushermostoinfektioiden yhteydessä. Aivoverenvuoto, aivotuumorit ja spinaalikanavan tukkeutuminen voivat myös aiheuttaa kohonneen IgM-pitoisuuden.

Tutkimus Li-IgM päivitetty 30.03.2022 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.