HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elastaasi 1, ulosteesta

1718 F -Elast1

Tiedustelut

HUSLAB Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72942.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Haiman eksokriinisen vajaatoiminnan osoittaminen

Näyteastia

Ulostenäytepurkki

Näyte

Noin teelusikallinen ulostetta kierrekorkilliseen purkkiin. Purkin ulkopinnan tulee olla puhdas. Purkki pakataan tiiviiseen muovipussiin. Vetinen tai löysä ripuliuloste voi aiheuttaa matalia tuloksia. Tämä ei kuitenkaan estä näytteen tutkimista. Näyte säilyy 3 vrk jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Jääkaapissa säilytetty näyte lähetetään huoneenlämmössä, pakastettu näyte pakastekuljetuksena.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI yli 200 µg/g

Tulkinta

Elastaasi on haiman erittämä sidekudosta hajottava entsyymi, joka poistuu suolesta muuttumattomana ulosteessa. Sen eritys ulosteeseen kuvaa spesifisesti haiman eksokriinista toimintaa. Ruuassa ja eri entsyymivalmisteissa ei esiinny elastaasi 1:stä, joten ne eivät vaikuta analyysin tuloksiin.

Haiman eksokriininen vajaatoiminta voi olla joko synnynnäinen (esim. kystinen fibroosi tai muu eksokriininen haiman kehityshäiriö) tai hankinnainen. Kroonisen haimatulehduksen aiheuttama haiman vajaatoiminta ei ole harvinainen tila. Sen tavallisin aiheuttaja Suomessa on alkoholi. Myös sappikivet tai haimasyöpä voivat aiheuttaa haiman eksokriinisen vajaatoiminnan.

Tulkinta (tulokseen liitetään lausunto):

 yli 200 µg/g:   Normaali haiman eksokriininen toiminta.
 100 - 200 µg/g: Harmaa-alue. Mahdollinen vajaatoiminta.
 alle 100 µg/g:  Haiman eksokriininen vajaatoiminta.

Jos tulos asettuu ns. harmaalle alueelle, tutkimus tulee vähintäänkin toistaa ja huomioida kliininen kokonaiskuva ennen johtopäätöstä haiman eksokriinisestä vajaatoiminnasta.

Vetisessä ripulissa (vesipitoisuus n. 90% ulosteen painosta) ulosteen elastaasi 1:n pitoisuus laskee keskimäärin n. 50 - 60 % verrattuna ulosteisiin, joiden vesipitoisuus on normaali (vesipitoisuus n. 75%).

Huomautuksia

Entsyymikorvaushoito ei häiritse tutkimusta.

Menetelmä- ja tulostasomuutos 17.1.2023. Ks. tiedote. Uusi tulostaso on keskimäärin n. 10-20 % aiempaa matalampi. Uuteen ja vanhaan menetelmään pohjautuva luokittelu täsmää hyvin kategorioissa >200 (normaali) ja <100 (eksokriininen vajaatoiminta). Pitoisuustasoa 100-200 tulee jatkossa pitää ns. harmaana alueena (ks. tulkinta).

Tutkimus F -Elast1 päivitetty 10.03.2023 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.