HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hepatiitti C-virus, nukleiinihappo (kvant)

1721 S -HCVNh

Tiedustelut

Virologian ja immunologian yksikkö, nukleiinihappotiimi p. 040 547 7390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Satu Suuronen: satu.suuronenathus.fi / 040 705 0259

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hepatiitti C -viruksen seerumin/plasman RNA-pitoisuuden määrittäminen hoitopäätöstä tehtäessä ja lääkehoidon tehoa arvioitaessa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 10 ml

Näyte

3 ml seerumia tai EDTA-plasmaa (seerumi/plasma täytyy erottaa 6 tunnin sisällä näytteenotosta). Erotteluputkeen siirretyn seerumin/plasman tulee olla tutkivassa laboratoriossa 5 vrk:n sisällä, jolloin säilytys ja kuljetus on +4 asteessa. Jos näytteen lähetys viivästyy, on se pakastettava ja kuljetettava pakastettuna. HUS-alueen näytteet (säännöllinen kuljetus päivittäin) voidaan lähettää huoneenlämpöisinä (jos näyte lähetetään erottelemattomana toivotaan 10 ml seerumi/EDTA-putki, tarvittaessa saa lähettää pienemmässä putkessa: 1 x 7 ml putki).

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Akkreditoitu menetelmä. Testin kvantitatiivinen määritysraja on 15 IU/ml. Jos analyysi joudutaan näytteen niukkuuden vuoksi tekemään pienemmällä näytemäärällä on kvantitatiivienen määritysraja tällöin 40 IU/ml.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

3-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Hepatiitti C -viruksen määrä seerumissa/plasmassa vaihtelee huomattavasti paitsi yksilöstä toiseen, myös samalla potilaalla. Ennen mahdollisen lääkehoidon aloitusta RNA-pitoisuus tulisi tarkistaa kaksi kertaa lähtötason varmentamiseksi. Hoidon tehoa seurattaessa yli kolminkertaiset muutokset RNA-pitoisuuksissa ovat merkittäviä.

Tutkimus S -HCVNh päivitetty 21.12.2023 / RL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.