HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immunoglobuliini E, perusseulonta ja erittely, seerumista

1722 S -IgE-Pse

Osatutkimukset

S -PölyEr ja S -RuokaEr

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Tuula Metso: tuula.metsoathus.fi / 050 427 1836 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Katso tutkimus 3836 S -AllIgE.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

Viikossa

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Atooppisen allergian perusseulonta- ja erittelytutkimus, joka sisältää IgE-vasta-ainemäärityksen inhalaatio- ja ruoka-allergeeneille.

S -IgE-Pse (Immunoglobuliini E, perusseulonta ja erittely) sisältää seuraavat osatutkimukset: S -Pölyerittely (Phadiatop), S -Ruokaerittely (fx5)

Jos seulontatuloson negatiivinen (< 0.35 kU/l), ei ryhmään kuuluvien allergeenien spesifisiä IgE-vasta-aineita tutkita. Jos seulontatulos on positiivien (> 0.35 kU/l), tutkitaan ryhmään kuuluvien allergeenien spesifiset IgE-vasta-aineet.

PÖLYRYHMÄ: Koivun siitepöly, IgE vasta-aineet; Pujon siitepöly, IgE vasta-aineet; Timotein siitepöly, IgE vasta- aineet; Hevosen hilse, IgE vasta-aineet; Kissan hilse, IgE vasta-aineet; Koiran hilse, IgE vasta-aineet; Dermatophagoides pteronyssinus, IgE vasta-aineet; Cladosporium herbarum, IgE vasta-aineet.

RUOKARYHMÄ: Turska, IgE vasta-aineet; Lehmänmaito, IgE vasta-aineet; Munanvalkuainen, IgE vasta-aineet; Soijapapu, IgE vasta-aineet; Vehnäjauho, IgE vasta-aineet; Maapähkinä, IgE vasta-aineet.

Pölyerittelyllä ja ruokaerittelyllä voidaan selvittää, onko potilaalla taipumusta IgE-välitteiseen allergiaan (atopiaan) ja onko hän herkistynyt yleisille pöly- ja/tai ruoka- allergeeneille. Muilla erittelytutkimuksilla voidaan selvittää, onko potilas herkistynyt jollekin muulle allergeeniryhmälle ja edelleen yksittäisille allergeeneille.

Tutkimus on semikvantitatiivinen. Reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Jos ihopistokoe ja anamneesi viittaavat IgE- välitteiseen allergiaan, kannattaa negatiivinen seulontakoe tarkentaa spesifisellä IgE-määrityksellä.

Katso myös S -Immunoglobuliini E, yksittäisen vasta-aineen määritys ja S -Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta.

Huomautuksia

S -IgE-Pse (Immunoglobuliini E, perusseulonta ja erittely) sisältää seuraavat osatutkimukset: 507 S -Pölyerittely (Phadiatop) ja 508 S -Ruokaerittely (fx5). Kyseiset tutkimukset tulee tilata erillisinä (eli 507 ja 508). Tutkimusta 1722 S -IgE-Pse ei voi käyttää tutkimuksen tilaamiseen.

Tutkimus S -IgE-Pse päivitetty 04.01.2017 / LL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.01.2020 klo 01:13.