HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunoglobuliini E, perusseulonta ja erittely, seerumista

1722 S -IgE-Pse

Osatutkimukset

S -PölyEr ja S -Ruok5Er

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Katso tutkimus 3836 S -AllIgE.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

Viikossa

Yleistä

Tutkimus on rakenteeltaan vaiheittainen:

Näytteistä määritetään aina pöly- ja ruoka-aineryhmän seulontaluonteiset ryhmätutkimukset (S-Ruo5Ry, S-PölyRyh), jotka mittaavat IgE-vasta-aineita allergeenisekoitukselle (ruokaryhmä sisältää allergeenit turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu, vehnäjauho sekä pölyryhmä allergeenit koivu, pujo, timotei, hevosen, kissan ja koiran hilse, pölypunkki, Cladosporium herbarum -home).

Mikäli seulontatutkimus on positiivinen (>0,35 kU/l), määritetään IgE-vasta-ainepitoisuus kullekin ryhmän allergeenille erikseen.

Negatiivisiksi jääneistä näytteistä ei tehdä jatkotutkimuksia.

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Atooppisen allergian perusseulonta- ja erittelytutkimus, joka sisältää IgE-vasta-ainemäärityksen inhalaatio- ja ruoka-allergeeneille.

Seulontaluonteiset ryhmätutkimukset, S-Ruok5Ry, S-PölyRyh

Jos ryhmäseulonnan tulos on positiivinen, on tutkittavalla yleensä IgE- vasta-aineita yhtä tai useampaa seoksen allergeenia kohtaan. Joskus ryhmätulos voi olla heikko positiivinen, vaikka yksittäiset allergeenispesifit IgE-tutkimukset jäävät negatiivisiksi (seulontatestiin sisältyvien allergeeni-IgE-vasta-aineiden yhteispitoisuus on yli 0.35 kU/l, mutta minkään yksittäisen allergeenivasta-aineen pitoisuus ei ylitä tasoa 0.35 kU/l). Jos ryhmäseulonnan tulos on negatiivinen, on herkistyminen ryhmän allergeeneja kohtaan epätodennäköistä, muttei poissuljettua. Ryhmäseulonnan herkkyys voi vaihdella allergeenista riippuen ja virheellinen negatiivinen tulos on mahdollinen. Erityisesti reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Mikäli IgE-välitteisen pöly- tai ruoka-aineallergian epäily on vahva, ja ryhmätutkimus jää negatiiviseksi, kannattaa seulontakokeen lisäksi määrittää allergeenispesifejä IgE-määrityksiä tai erittely.

Erittelytutkimukset, S-Ruok5Er ja S-PölyEr

Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Tuloksen merkitys on siis arvioitava kunkin potilaan ja allergeenin kohdalla erikseen. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Jos potilaalla on ollut vakava allerginen reaktio, olisi kyseisten allergeenien komponenttitutkimukset hyvä määrittää, vaikka allergeenispesifi IgE jää negatiiviseksi (tilattavissa erikseen).

Katso myös Pölyerittely, ruokaeriuttely ja komponentit (S-AllComE) ja Allergeeni, IgE vasta-aineet (S-AllIgE).

Huomautuksia

S -IgE-Pse (Immunoglobuliini E, perusseulonta ja erittely) sisältää seuraavat osatutkimukset: S -Pölyerittely (Phadiatop) ja S -Ruokaerittely (fx5). Kyseiset tutkimukset tulee tilata erillisinä (eli 7154 ja 7172). Tutkimusta 1722 S -IgE-Pse ei voi käyttää tutkimuksen tilaamiseen.

Tutkimus S -IgE-Pse päivitetty 15.02.2022 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.