HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Toksoplasma, nukleiinihappo (kval)

1730 -ToxoNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikaisen primaarin toksoplasmainfektion yhteydessä antenataalidiagnostiikka;sikiön toksoplasmainfektioepäily (kongenitaalinen toksoplasmoosi); immunosuppressiopotilaiden infektioepäilyt, kuten meningoenkefaliitti, pneumonia ja kardiitti.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

VERINÄYTE: n. 5 ml kokoverta EDTA- tai sitraattiputkessa. LIKVORINÄYTE: 0.5-1 ml likvoria tehdaspuhtaassa kierrekorkillisessa muoviputkessa. LAPSIVESINÄYTE: 5-10 ml tehdaspuhtaassa kierrekorkillisessa muoviputkessa. BAL-NÄYTE: n. 5ml BAL-nestettä tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa tai - purkissa. KUDOSNÄYTTEET: Muutaman kuutiomillimetrin kokoinen pala kierrekorkillisessa muoviputkessa joko pienessä määrässä steriiliä fysiologista keittosuolaliuosta tai viruskuljetusputkessa. HUOM! Seerumi tai plasma eivät sovellu toksoplasman nukleiinihappo-osoitukseen.

Näytteet toimitetaan laboratorioon välittömästi näytteenottopäivänä. Lyhytaikainen säilytys (1-3 vrk) jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna. HUOM! BAL- ja lapsivesinäytettä ei saa pakastaa.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR).

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Noin viikon kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Tulos annetaan joko positiivisena tai negatiivisena, ja tuloksesta annetaan tarpeen mukaan lausunto.

Tutkimus -ToxoNhO päivitetty 14.03.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.