HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Chlamydia trachomatis, vasta-aineet

1737 S -ChtrAb

Osatutkimukset

S -ChtrAbA ja S -ChtrAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiserologian varmistustutkimukset, puh. 050 427 2169

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006, sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis -infektiossa on vasta-ainemäärityksestä apua epäiltäessä infektiokomplikaatioita (mm. reaktiivinen artriitti, perihepatiitti, prostatiiti) eikä se sovellu tavanomaisten uretriittien tai servisiittien diagnostiikkaan. Pinnallisissa veneerisissä infektioissa tulee käyttää nukleiinihaponosoitusmenetelmää (-ChtrNhO, U- ChtrNhO). Chlamydia trachomatis LGV-infektioepäilyssä katso tutkimus CtJtNhO.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen menetelmä. Näytteestä määritetään IgG- ja IgA-luokan vasta-aineet.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

3 - 5 työpäivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

IgG: <9 AU/ml negatiivinen, 9-11 AU/ml raja-arvoinen, >11 AU/ml positiivinen. IgA: <5 AU/ml negatiivinen, 5-6 AU/ml raja-arvoinen, >6 positiivinen.

Tuloksista annetaan aina lausunto, jota varten on välttämätöntä tietää potilaan taudinkuva. Vahva IgG-vaste saattaa viitata tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. Akuutissa infektiossa todetaan usein myös IgA-vaste ja kroonisessa infektiossa tavataan usein jatkuvasti koholla olevia IgA-luokan vasta-aineita. Mikäli aikuisella potilaalla ei ole todettavia vasta-aineita ja systeemiseen klamydiainfektioon sopiva oireilu on alkanut jo pari viikkoa aikaisemmin, tulos puhuu C. trachomatis -infektiota vastaan. Pienillä lapsilla vasta-aineiden muodostuminen voi kuitenkin viedä kuukausia. Komplisoituneessa C. trachomatis -genitaali-infektiossa (PID, perihepatiitti, steriili peritoniitti, epididymiitti, reaktiivinen artriitti) vasta-ainevasteet voivat olla korkeita. Vasta-ainetutkimus ei anna tarkkaa informaatiota infektion ajankohdasta, vasta-aineet voivat säilyä koholla pitkään.

Tutkimus S -ChtrAb päivitetty 03.03.2022 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.