HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-MWT (1750) Hereilläpysymistutkimus (MWT), aikuiset uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1750
Tutkimuksen Pt-MWT (1750) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KNF-osasto Jorvi (09) 471 82010
Unihäiriöpotilaan ajokyvyn arviointi. Ammattikuljettajana toimivan uniapneapotilaan työkyvyn arviointi. MWT ei ole diagnostinen tutkimus, vaan se on ensisijaisesti tarkoitettu potilaille, joilla on jo jokin unihäiriödiagnoosi, yleensä uniapnea tai narkolepsia.
Potilas voi yleensä ottaa säännöllisesti käyttämänsä lääkkeet normaalisti tutkimusajankohtana. Tarvittaessa käytettävien nukahtamis- ja unilääkkeiden käyttöä on edeltävänä yönä vältettävä, mikäli mahdollista. Potilas tuo KNF-osastolle mukanaan täyttämänsä unikyselyn ja unipäiväkirjan 14 vrk ajalta sekä oman CPAP-laitteen, jos hän käyttää sitä säännöllisesti. On tärkeää, että potilas nukkuu edeltävän yön mahdollisimman tavalliseen tapaankuten tavallisesti. Tutkimuspäivän aamuna pitäisi olla hereillä ennen tutkimuksen alkua 1,5-3 h eli herätä viimeistään klo 6.30. Tutkimukseen tullessa hiusten täytyy olla puhtaat ja kuivat. Hiustenmuotoiluaineita ei saa käyttää. Kahvia saa juoda tavanomaisen määrän.
Potilas tulee tutkimuspäivän aamuna sovittuna aikana KNF-osastolle laitteiston kiinnittämistä varten. Osarekisteröinnit suoritetaan 4 kertaa päivän aikana 2 tunnin välein n. 40 min kerrallaan. Väliajoilla potilaan on pysyttävä hereillä. Tupakoiva potilas saa käydä ulkona tupakalla varoen elektrodeja ja välttäen tupakointia 30 min ajan ennen jokaista osarekisteröintiä. Potilaalla on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen ja hän voi ottaa omia eväitä mukaan. Jokaisen osarekisteröinnin alussa potilaalle annetaan ohje pitää silmät auki ja pysyä hereillä niin pitkään kuin mahdollista. KNF-hoitaja katsoo potilaan CPAP-laitteesta tai pilvipalvelusta käyttötiedot edeltävän yön ja edeltävän kuukauden osalta.
Polygrafiamittaus, jossa rekisteröidään unen aikana aivojen sähköistä toimintaa (EEG), silmänliikkeitä, leuanaluslihasjännitystä, potilaan rintakehän hengitysliikkeitä, pallean hengitysliikkeitä, EKG:tä ja videokuvaa. Rekisteröidyt signaalit analysoidaan ensin tietokoneohjelmalla ja sen jälkeen tarkastetaan vielä manuaalisesti. Määritetään nukahtamisviive ja univaiheet nukahtamisen jälkeen, huomioidaan myös lyhyemmät torkahdukset.
Normaali keskimääräinen unilatenssi on yli 33 minuuttia, lievästi poikkeava 20-33 min ja selvästi poikkeava alle 20 min. Myös lyhyiden torkahdusten esiintyminen, syvempien univaiheiden esiintyminen ja se, tunnistiko potilas nukahduksensa, vaikuttaa löydöksen poikkeavuuteen kokonaisuutena. Lausunnossa arvioidaan osarekisteröintien onnistumista, poikkeavien löydösten merkitsevyyttä erityisesti kysymyksenasettelun osalta ja mahdollisia sekoittavia tekijöitä sekä otetaan kantaa jatkotutkimusten tarpeeseen. Tiivistelmätulostus liitetään lausuntoon.
Vasta-aiheet: Potilaalla ei saa olla akuuttia hengitystieinfektiota. Potilaalla on oltava hyvä kooperaatiokyky ja riittävä suomen, ruotsin tai englannin kielen taito. Jos potilas ei puhu tai ymmärrä riittävästi em. kieliä, potilaalla tulee olla tulkki tutkimukseen tullessaan. Lähetteeseen tulee selkeästi merkitä tulkin tarve ja tulkattava kieli. Lähettävä yksikkö tilaa tulkin tutkimukseen.