1750 | Pt-MWT |
KNF-osasto Jorvi (09) 471 82010, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330
erikoislääkäri Anniina Norrkniivilä: anniina.norrkniivilahus.fi / 050-4109456
Poikkeavan päiväväsymyksen arvio ja seuranta. Unihäiriön vaikeusasteen arvio. Unihäiriöiden hoitojen vaikutuksen seuranta. Unihäiriöpotilaan ajokyvyn arviointi.
Potilas tuo mukanaan täyttämänsä unikyselyn ja unipäiväkirjan 14 vrk ajalta. On tärkeää, että potilas nukkuu edeltävän yön kuten tavallisesti. Tutkimuspäivän aamuna pitäisi olla hereillä ennen tutkimuksen alkua 1,5-3 h eli herätä viimeistään klo 6.30. Tutkimukseen tullessa hiusten täytyy olla puhtaat ja kuivat. Hiustenmuotoiluaineita ei saa käyttää. Kahvia saa juoda tavanomaisen määrän.
EEG:n lisäksi rekisteröidään silmänliikkeitä (EOG), lihasjänteyttä (EMG), EKG:aa sekä hengitystä. Pään pinnalle kiinnitetään (liimataan) elektrodit koko päiväksi. Rekisteröinti suoritetaan neljä kertaa päivän aikana noin 40 minuuttia kerrallaan noin 2 tunnin välein. Tutkimus kestää koko päivän alkaen klo 8 ja päättyen n. klo 15. Väliajoilla potilaan on pysyttävä hereillä. Hän saa ulkoilla varoen elektrodeja ja esim. käydä tupakalla. Toisen ja kolmannen osarekisteröinnin välillä potilaalla on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.
Univiiveen määritys tapahtuu uniluokituksen avulla käyttäen EEG-, EOG- ja EMG-rekisteröintiä. Potilas on puoli-istuvassa asennossa melko hämärässä huoneessa ja ohjeena on yrittää pysyä hereillä niin pitkään kuin mahdollista. Mitataan keskimääräinen latenssi nukahtamiseen (ensimmäinen 30 sekunnin jakso useimmiten N1-univaihetta) ja todetaan myös yli 6 sekunnin lyhyet torkahdukset. Rekisteröinnin aikana seurataan hengitystä ja sykettä.
Poikkeava päiväväsymys aiheuttaa lyhentyneen univiiveen. Päiväväsymys voi johtua narkolepsiasta, hypersomniasta, muusta unihäiriöstä tai perustaudista tai olla toissijainen unen puutteen tai uni-valverytmin häiriön takia. MWT- tutkimus ei yleensä riitä ainoaksi tutkimukseksi, vaan unihäiriö on tarkemmin diagnosoitava muilla tavoin.
Lausunnossa luokitellaan löydökset normaaliksi - poikkeavaksi, arvioidaan poikkeavuuden merkitsevyyttä ja otetaan kantaa kysymyksenasetteluun (kliiniset korrelaatiot, tutkimuksen toistotarve jne.).
Viitearvot: Normaali keskimääräinen unilatenssi (sleep latency, SL) on yli 30 minuuttia, selvästi poikkeava (pakonomaista nukahtamistaipumusta) alle 15 min ja 15-30 lievästi poikkeava löydös. Ammattiautoilijoilla kriteerit ovat tiukemmat ja vasta yli 38 minuutin keskimääräinen nukahtamisviive on täysin hyväksyttävä.
Vasta-aiheet: Yhteistyöhaluton potilas, valmistelun toistuva epäonnistuminen.
Tutkimus Pt-MWT päivitetty 26.08.2020 / KHS
Viimeisin päivitys: 27.03.2023 klo 01:10.