HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Prokalsitoniini, plasmasta

1773 P -PCT

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. 09 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. 09 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Infektion selvittely (bakteeriperäinen vs. ei- bakteeriperäinen) ja seuranta erityisesti tehohoidossa olevilla potilailla.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Aikuiset vähintään 1 ml kokoverta, lapset vähintään 0,6 ml. Analyysiin vaaditaan vähintään 0,3 ml plasmaa.

Näyte voidaan lähettää sentrifugoimattomana huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä saman työpäivän aikana. Muussa tapauksessa näyte sentrifugoidaan ja erotellaan, jolloin näyte säilyy 48 tuntia jääkaappilämpötilassa, jolloin lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikaista säilytystä varten eroteltu plasma pakastetaan ja lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 0.05 µg/l

Tulkinta

P -PCT alle 0.5 µg/l: Sepsis ei ole todennäköinen. Prokalsitoniinipitoisuutta nostavat vähän myös esim. krooniset tulehdukset, autoimmuunitaudit, virusinfektiot, lievät bakteeri-infektiot sekä paikalliset infektiot.

P -PCT 0.5 - 2 µg/l: Sepsis on mahdollinen. Muita syitä tämän tason tuloksiin ovat esim. monivammat, palovammat, isot kirurgiset toimenpiteet ja kardiogeeninen shokki.

P -PCT yli 2 µg/l: Sepsis on todennäköinen, vakavassa bakteeri-infektion aiheuttamassa sepsiksessä taso on yleensä yli 10 µg/l.

Prokalsitoniinia (PCT) muodostuu terveellä ihmisellä kilpirauhasen C-soluissa kalsitoniinihormonin esiasteena. Prokalsitoniinia ei normaalisti erity kilpirauhasesta verenkiertoon mitattavia määriä. Erityisesti vakavan, systeemisen bakteeri-infektion yhteydessä prokalsitoniinia muodostuu kilpirauhasen ulkopuolella, jolloin sen pitoisuus plasmassa kohoaa. PCT:n nousu havaitaan muutaman tunnin kuluttua altistumisesta bakteeriendotoksiineille ja sen pitoisuus on korkeimmillaan 6-12 tunnin kuluttua stimulaatiosta. Prokalsitoniinin puoliintumisaika verenkierrossa on noin 24 tuntia.

Prokalsitoniini kohoaa infektioissa usein nopeammin kuin C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja se saattaa olla joissakin tiloissa spesifisempi merkkiaine kuin CRP erottamaan bakteeriperäisen infektion muusta tulehduksesta. Vastasyntyneillä PCT-tasot ovat yleensä koholla fysiologisesti ensimmäisten elinvuorokausien aikana. PCT voi olla koholla ilman infektiota myös mm. seuraavissa tiloissa: pitkittynyt tai vaikea kardiogeeninen sokki, pankreatiitti, monivamma, suurten kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, vaikeat palovammat, keuhkojen pienisolukarsinooma ja medullaarinen kilpirauhaskarsinooma.

Huomautuksia

Fluoreseiini (mm. verkkokalvon angiografioissa käytetty) voi aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia PCT-määrityksissä. Fluoreseiiniväriä voi esiintyä potilaan elimistössä jopa 72 tuntia tutkimuksen jälkeen, mahdollisessa munuaisten vajaatoiminnassa jopa huomattavasti pidempään. Tällaiselta potilaalta tulisi uusia kyseiset määritykset fluoreseiinin poistumisen jälkeen mahdollisen häiriövaikutuksen poissulkemiseksi.

Tutkimus P -PCT päivitetty 12.04.2022 / TS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.