HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Prokalsitoniini, plasmasta

1773 P -PCT

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. 09 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. 09 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Infektion selvittely (bakteeriperäinen vs. ei- bakteeriperäinen) ja seuranta erityisesti tehohoidossa olevilla potilailla.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml plasmaa, lapset vähintään 0,3 ml. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu plasmanäyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 0.05 µg/l

Tulkinta

P -PCT alle 0.5 µg/l: Sepsis ei ole todennäköinen. Prokalsitoniinipitoisuutta nostavat vähän myös esim. krooniset tulehdukset, autoimmuunitaudit, virusinfektiot, lievät bakteeri-infektiot sekä paikalliset infektiot.

P -PCT 0.5 - 2 µg/l: Sepsis on mahdollinen. Muita syitä tämän tason tuloksiin ovat esim. monivammat, palovammat, isot kirurgiset toimenpiteet ja kardiogeeninen shokki.

P -PCT yli 2 µg/l: Sepsis on todennäköinen, vakavassa bakteeri-infektion aiheuttamassa sepsiksessä taso on yleensä yli 10 µg/l.

Prokalsitoniinia (PCT) muodostuu terveellä ihmisellä kilpirauhasen C-soluissa kalsitoniinihormonin esiasteena. Prokalsitoniinia ei normaalisti erity kilpirauhasesta verenkiertoon mitattavia määriä. Erityisesti vakavan, systeemisen bakteeri-infektion yhteydessä prokalsitoniinia muodostuu kilpirauhasen ulkopuolella, jolloin sen pitoisuus plasmassa kohoaa. PCT:n nousu havaitaan muutaman tunnin kuluttua altistumisesta bakteeriendotoksiineille ja sen pitoisuus on korkeimmillaan 6-12 tunnin kuluttua stimulaatiosta. Prokalsitoniinin puoliintumisaika verenkierrossa on noin 24 tuntia.

Prokalsitoniini kohoaa infektioissa usein nopeammin kuin C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja se saattaa olla joissakin tiloissa spesifisempi merkkiaine kuin CRP erottamaan bakteeriperäisen infektion muusta tulehduksesta. Vastasyntyneillä PCT-tasot ovat yleensä koholla fysiologisesti ensimmäisten elinvuorokausien aikana. PCT voi olla koholla ilman infektiota myös mm. seuraavissa tiloissa: pitkittynyt tai vaikea kardiogeeninen sokki, pankreatiitti, monivamma, suurten kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, vaikeat palovammat, keuhkojen pienisolukarsinooma ja medullaarinen kilpirauhaskarsinooma.

Huomautuksia

Fluoreseiini (mm. verkkokalvon angiografioissa käytetty) voi aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia PCT-määrityksissä. Fluoreseiiniväriä voi esiintyä potilaan elimistössä jopa 72 tuntia tutkimuksen jälkeen, mahdollisessa munuaisten vajaatoiminnassa jopa huomattavasti pidempään. Tällaiselta potilaalta tulisi uusia kyseiset määritykset fluoreseiinin poistumisen jälkeen mahdollisen häiriövaikutuksen poissulkemiseksi.

Tutkimus P -PCT päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.