HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus P -PCT (1773) Prokalsitoniini, plasmasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1773
Tutkimuksen P -PCT (1773) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB Asiakasneuvonta, p. 09 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. 09 471 72645
Infektion selvittely (bakteeriperäinen vs. ei- bakteeriperäinen) ja seuranta erityisesti tehohoidossa olevilla potilailla.
Li-hepariiniputki 5 ml
Vähintään 0,5 ml plasmaa, lapset vähintään 0,3 ml. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu plasmanäyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.
Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin
Samana päivänä
Kaikki | alle 0.05 | µg/l |
P -PCT alle 0.5 µg/l: Sepsis ei ole todennäköinen. Prokalsitoniinipitoisuutta nostavat vähän myös esim. krooniset tulehdukset, autoimmuunitaudit, virusinfektiot, lievät bakteeri-infektiot sekä paikalliset infektiot.
P -PCT 0.5 - 2 µg/l: Sepsis on mahdollinen. Muita syitä tämän tason tuloksiin ovat esim. monivammat, palovammat, isot kirurgiset toimenpiteet ja kardiogeeninen shokki.
P -PCT yli 2 µg/l: Sepsis on todennäköinen, vakavassa bakteeri-infektion aiheuttamassa sepsiksessä taso on yleensä yli 10 µg/l.
Prokalsitoniinia (PCT) muodostuu terveellä ihmisellä kilpirauhasen C-soluissa kalsitoniinihormonin esiasteena. Prokalsitoniinia ei normaalisti erity kilpirauhasesta verenkiertoon mitattavia määriä. Erityisesti vakavan, systeemisen bakteeri-infektion yhteydessä prokalsitoniinia muodostuu kilpirauhasen ulkopuolella, jolloin sen pitoisuus plasmassa kohoaa. PCT:n nousu havaitaan muutaman tunnin kuluttua altistumisesta bakteeriendotoksiineille ja sen pitoisuus on korkeimmillaan 6-12 tunnin kuluttua stimulaatiosta. Prokalsitoniinin puoliintumisaika verenkierrossa on noin 24 tuntia.
Prokalsitoniini kohoaa infektioissa usein nopeammin kuin C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja se saattaa olla joissakin tiloissa spesifisempi merkkiaine kuin CRP erottamaan bakteeriperäisen infektion muusta tulehduksesta. Vastasyntyneillä PCT-tasot ovat yleensä koholla fysiologisesti ensimmäisten elinvuorokausien aikana. PCT voi olla koholla ilman infektiota myös mm. seuraavissa tiloissa: pitkittynyt tai vaikea kardiogeeninen sokki, pankreatiitti, monivamma, suurten kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, vaikeat palovammat, keuhkojen pienisolukarsinooma ja medullaarinen kilpirauhaskarsinooma.
Fluoreseiini (mm. verkkokalvon angiografioissa käytetty) voi aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia PCT-määrityksissä. Fluoreseiiniväriä voi esiintyä potilaan elimistössä jopa 72 tuntia tutkimuksen jälkeen, mahdollisessa munuaisten vajaatoiminnassa jopa huomattavasti pidempään. Tällaiselta potilaalta tulisi uusia kyseiset määritykset fluoreseiinin poistumisen jälkeen mahdollisen häiriövaikutuksen poissulkemiseksi.