HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Vesirokkovirus, nukleiinihappo (kval)

17736 Li-VZVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Keskushermoston VZV-infektioepäilyt, erityisesti meningiitit, enkefaliitit, serebelliitit, myeliitit ja vastasyntyneiden infektiot.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

0.5-1 ml likvoria tiputetaan ilman välivaiheita kuivaan, tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen. Näytteenoton jälkeen putkea ei saa avata eikä näytettä saa kaataa putkesta toiseen. Tutkimus on mahdollista erikoistapauksissa tehdä myös muista näytetyypeistä, jolloin tutkimuspyyntö on -VZVNhO, KL1781. Ennen muun kuin likvorinäytteen ottoa tulee olla yhteydessä tutkimuksen tiedustelunumeroon. Näyte voidaan lähettää tavallisena postikuljetuksena. Väliaikainen säilytys jääkaappilämpötilassa. Pidempi säilytys (>3vrk) pakastettuna, jonka jälkeen näyte on myös lähetettävä pakastettuna. Nukleiinihappo-osoitusta varten tulee lähettää oma näyteputki.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

3 kertaa viikossa

Tulkinta

Likvorissa ei normaalisti ole VZV-DNA:ta. DNA:n esiintyminen viittaa keskushermostoinfektioon. Varmimmin DNA:ta löytynee taudin akuuttivaiheessa, myöhemmin osuvuus ilmeisesti heikkenee. VZV-DNA:ta voi löytyä myös vyöruusupotilaan keskushermosto-oireilussa ja ilman mitään vesirokkoon tai vyöruusuun viittaavia iho-oireita kaikenikäisillä potilailla, erityisesti vanhuksilla.

Huomautuksia

Tutkimus sisältyy myös pakettitutkimuksiin

 Li-HHVNh1, -HHVNh1
 Li-HHVNh2, -HHVNh2

Tutkimus Li-VZVNhO päivitetty 21.05.2021 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.