HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Herpesvirusten antigeenit

17747 -HVAg

Osatutkimukset

-HSVAg ja -VZVAg

Tiedustelut

Virologia ja immunologia, Virusviljely ja antigeeninosoitus puh. 050 427 2128

Päivystyksenä tehtävistä tutkimuksista on soitettava etukäteen laboratorioon:

Arkipäivinä ma-pe klo 8.00 - 15.00 puh.050 427 2128

Päivystysaikana arkisin klo 15.00 - 8.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä puh. 040 837 4010 tai 040 837 4011

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Herpes simplex -virusten (HSV) ja varicella zoster -viruksen (VZV)aiheuttamien infektioiden epäily. Nopea antigeeninosoitusmenetelmä sopii erityisen hyvin kiireellisiin tapauksiin, kuten HSV:n osoittamiseen synnytyksen yhteydessä ja vastasyntyneillä sekä immunosuppressiopotilaiden diagnostiikkaan.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Testin onnistumisen edellytyksenä on se, että näytteessä on riittävä määrä soluja ja soluissa riittävä virus(antigeeni)määrä.

Rikotun rakkulan pohjalta, leesiosta tai limakalvolta hangataan steriilillä pumpuli-, dacron- tai rayontikulla näytteeksi mahdollisimman paljon viruspitoisia soluja. Solupitoinen tikku upotetaan nestettä sisältävään koeputkeen (viruskuljetusputkeen tai steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään kierrekorkilliseen muoviputkeen)ja katkaistaan sopivaksi. Putki suljetaan tiiviisti ja toimitetaan sellaisenaan virologian laboratorioon.

Biopsia-, leikkaus- ja ruumiinavausnäytteet sekä kudosleikkeet: muutaman mm3:n pala lähetetään sellaisenaan kuivassa, tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. BAL(bronkoalveolaarinen lavaatio)-näytteet lähetetään sellaisenaan (5-10 ml) tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. Antigeeninosoitus voidaan tehdä myös jääleikkeestä, jolloin jääleikelaseja tarvitaan 2 kpl/tutkittava virus.

Näytteeksi voidaan edelleen hyväksyä myös tikkunäytteestä objektilasille siirretyt näytteet. Objektilasin soluläiskien (5 täplää) annetaan kuivua huoneenlämmössä 5 minuuttia, jonka jälkeen solut kiinnitetään upottamalla lasi 5 minuutiksi jääkaappikylmään asetoniin. Lasit toimitetaan tukevassa muovikotelossa virologian osastolle. Objektilasilla toimitettujen näytteiden antigeeninosoituksen herkkyys jää tikkunäytteitä selvästi alhaisemmaksi, minkä vuoksi tätä näytteenkäsittelytapaa ei enää suositella.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssimikroskopia (Spin-FA). Virusantigeenit osoitetaan suoraan potilaan soluista ilman rikastusviljelyä.

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

1-2 työpäivän aikana. Päivystysnäytteestä ilmoitettava erikseen.

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta tai muista syistä johtuvasta läsnäolosta näytemateriaalissa. Esimerkiksi herpes simplex -viruksen kantajat voivat erittää virusta aika ajoin nieluun ilman paikallisoireita, joskus myös muun mikrobin aiheuttaman hengitystieinfektion aikana.

Huomautuksia

Samanaikainen virusviljelynäytteen ottaminen on suositeltavaa diagnostiikan herkkyyden lisäämiseksi. Tutkimuspaketin osatutkimuksia -HSVAg KL 1614 ja -VZVAg KL 3529 voi pyytää myös erikseen ja ne voidaan tehdä myös päivystyksenä.

Viruskuljetusputkia voi maksutta tilata HUSLABin näytteiden vastaanotosta sähköpostitse osoitteesta: huslabnvo(at)hus.fi.

Tutkimus -HVAg päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2020 klo 12:39.