HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

1-Pyrenoli (Hydroksipyreeni), virtsasta

1776 U -Pyr

Osatutkimukset

U -Suhti

Tiedustelut

VITA-Terveyspalvelut Oy, Asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. 045 7734 9040.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Altiste: Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-seokset), esim. kreosootti. U-Pyrenoli on yleisimmin käytetty PAH- altistumisen biomarkkeri.

Esivalmistelu

Savustettua, hiillostettua tai voimakkaasti grillattua ruokaa ei saa syödä näytteenottopäivänä, koska se lisää virtsan pyrenolipitoisuutta.

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Suoritus

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

10 ml virtsaa. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan kahteen Vitan virtsan hivenaineputkeen, putkiin liimataan identtiset tarrat ja putkiparit niputetaan yhteen kuminauhalla. Vanhat näyteputket voi käyttää loppuun.

Menetelmä

Nestekromatografinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

n. kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Noin 4 viikon kuluttua

Viitearvot

Kaikki alle 0.8 µg/l

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja 0.8 µg/l (tupakoimattomat). Toimenpideraja 2.6 µg/l.

Tupakointi lisää virtsan pyrenolipitoisuutta 0,2 µg/l.

Polysykliset aromaattiset hiilivedyt luetaan Suomen lainsäädännössä (838/1993) syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviin aineisiin. Euroopan unioni on luokitellut pyreenifraktion mahdollisesti syöpäsairauden vaaraa aiheuttavaksi (EY N:o 1272/2008, H350). Valtioneuvoston asetuksen 1335/2004 mukaan näin luokiteltujen kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua PAH-yhdisteille, ts. virtsan 1-pyrenolipitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 0.8 µg/l.

Huomautuksia

Tutkimuksen yksikkö on muuttunut 14.6.2012 (aikaisemmin nmol /l), 1 nmol/l = 0,22 µg/l.

Tutkimus U -Pyr päivitetty 06.09.2019 / ML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 08.07.2020 klo 01:12.