Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
1776 | U -Pyr |
U -Suhti
VITA-Terveyspalvelut Oy, Asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. 045 7734 9040.
lääkäri Janne Backman: janne.backmanhus.fi / 050-428 0997
Altiste: Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-seokset), esim. kreosootti. U-Pyrenoli on yleisimmin käytetty PAH- altistumisen biomarkkeri.
Savustettua, hiillostettua tai voimakkaasti grillattua ruokaa ei saa syödä näytteenottopäivänä, koska se lisää virtsan pyrenolipitoisuutta.
Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
10 ml virtsaa. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.
9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan kahteen Vitan virtsan hivenaineputkeen, putkiin liimataan identtiset tarrat ja putkiparit niputetaan yhteen kuminauhalla. Vanhat näyteputket voi käyttää loppuun.
Nestekromatografinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
n. kerran viikossa.
Noin 4 viikon kuluttua
Kaikki | alle 0.8 | µg/l |
Altistumattomien viiteraja 0.8 µg/l (tupakoimattomat). Toimenpideraja 2.6 µg/l.
Tupakointi lisää virtsan pyrenolipitoisuutta 0,2 µg/l.
Polysykliset aromaattiset hiilivedyt luetaan Suomen lainsäädännössä (838/1993) syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviin aineisiin. Euroopan unioni on luokitellut pyreenifraktion mahdollisesti syöpäsairauden vaaraa aiheuttavaksi (EY N:o 1272/2008, H350). Valtioneuvoston asetuksen 1335/2004 mukaan näin luokiteltujen kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua PAH-yhdisteille, ts. virtsan 1-pyrenolipitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 0.8 µg/l.
Tutkimuksen yksikkö on muuttunut 14.6.2012 (aikaisemmin nmol /l), 1 nmol/l = 0,22 µg/l.
Tutkimus U -Pyr päivitetty 06.09.2019 / ML
© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 07.12.2019 klo 01:12.