HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

1-Pyrenoli (Hydroksipyreeni), virtsasta

1776 U -Pyr

Osatutkimukset

U -Suhti

Tiedustelut

TTL NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO, avoinna ma-pe klo 9-15, puh. 030 474 2861, e-mail biomonitorointi(at)ttl.fi. Työterveyslaitos, biomonitorointiyksikkö: Suzana Abenet, suzana.abenet(at)ttl.fi, 030-4742195.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Sanna Mikkola: sanna.p.mikkolaathus.fi / 040 3516170

Indikaatiot

Altistetutkimus: polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-seokset), esim. kreosootti.

Esivalmistelu

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen tai työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Savustettua, hiillostettua tai voimakkaasti grillattua ruokaa ei saa syödä näytteenottopäivänä, koska se lisää virtsan pyrenolipitoisuutta.

Näyte on kontaminaatioherkkä. Ennen näytteen antamista työntekijän tulee vaihtaa työvaatteet ja mahdollisuuksien mukaan käydä suihkussa kontaminaatioriskin takia. Ennen näytteenottoa tulee pestä kädet ja suorittaa alapesu.

Jos virtsa on hyvin laimeaa (suhteellinen tiheys alle 1,010 tai kreatiniini alle 3 mmol/l), on tuloksen tulkinta epävarma. Sen tähden ei ennen näytteen keräystä tule nauttia suuria nestemääriä. Analyysi tehdään vaikka suhteellinen tiheys on alle 1,010, vastaukseen kirjoitetaan huomautus tulkinnan epävarmuudesta.

Suoritus

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

20 ml virtsaa

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Säilytys jääkaapissa lähettämiseen saakka, lähetys huoneenlämmössä. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja lähetetään seuraavana arkipäivänä.

Huom! PAH-yhdisteille altistuneiden analyysipaketti on U-PAH. Näytepaketin voi tilata HUSLAB NVO.

Menetelmä

SPE-LC/MS-MS. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

n. kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Altistumattomat 0 - 0.8 µg/l

Tulkinta

U-Pyrenoli on yleisimmin käytetty PAH-altistumisen biomarkkeri. Savustettua, hiillostettua tai voimakkaasti grillattua ruokaa ei saa syödä näytteenottopäivänä, koska se lisää virtsan pyrenolipitoisuutta.

Altistumattomien viiteraja on 0.8 µg/l (tupakoimattomat). Toimenpideraja on 2.6 µg/l.

Tupakointi lisää virtsan pyrenolipitoisuutta 0,2 µg/l.

Polysykliset aromaattiset hiilivedyt luetaan Suomen lainsäädännössä syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviin aineisiin. Euroopan unioni on luokitellut kivihiilitervan pyreeniä sisältävän tislausjakeen syöpävaaralliseksi (Carc 1B, H350). Valtioneuvoston asetuksen mukaan näin luokiteltujen kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua PAH-yhdisteille, ts. virtsan 1-pyrenoli ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 0,8 µg/l.

Huomautuksia

Tutkimuksen yksikkö on muuttunut 14.6.2012 (aikaisemmin nmol /l), 1 nmol/l = 0,22 µg/l.

9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan kahteen Vitan virtsan hivenaineputkeen.

24.1.2023: alihankintapaikka muuttunut

Tutkimus U -Pyr päivitetty 01.12.2023 / KT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.