HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, virtsaviljely, erikoisviljely

1787 U -BaktEVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73279 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampoathus.fi / 050 428 7993 ja mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmaathus.fi / 040 359 2293

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Esim. urologisten osastojen ja poliklinikoiden virtsaviljely, jossa etsitään myös harvinaisempia ja pieninä määrinä esiintyviä taudinaiheuttajia. Erikoistapauksissa tutkimusta voidaan käyttää myös septisen potilaan infektion (muunkin kuin virtsatie-infektion) etiologian selvityksessä.

Näyte

Näyte otetaan ensisijaisesti säilöntäaineelliseen BD:n virtsaputkeen, joka lähetetään viljeltäväksi laboratorioon. Säilöntäaineellisessa putkessa näyte säilyy huoneenlämmössä viljelykelpoisena 24 tuntia, mutta voidaan säilyttää myös jääkaappilämpötilassa. Ilman säilöntäainetta näytteen mahdollinen säilytys ennen viljelyä jääkaappilämpötilassa (24h). Näyte viljellään laboratoriossa maljoille.

Virtsanäytteestä tehdään 10 µl viljelysilmukalla hajotusviljely suklaa- ja Cled- tai ORI-maljoille. Maljat lähetetään tutkittavaksi (ei seulota). Kuljetusta odotettaessa maljoja kasvatetaan + 35 C lämpökaapissa.

Menetelmä

Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-4 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

Menetelmällä pystytään toteamaan n. 102 bakt/ml bakteerimäärät. Rikas elatusaine mahdollistaa kasvuvaatimuksiltaan vaativampienkin mikrobien löytymisen. Tästä syystä tutkimus soveltuu virtsatie- ja prostataperäisten infektioiden etiologian selvittämiseen erityistapauksissa, kuten urologisilla ongelmapotilailla.

Tutkimus U -BaktEVi päivitetty 06.04.2020 / AN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.