HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

KEL-geeni, DNA-tutkimus, lapsivedestä

1811 Am-KELK-D

Tiedustelut

Veripalvelu, neuvolanäytetutkimukset 050 374 2736.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Lähete

SPRV-lähete Sikiön veriryhmätutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikainen immunisaatio, kun äidillä on todettu anti-K vasta-aineita ja lapsen isä on heterotsygootti kyseisen antigeenin suhteen tai isän näytettä ei ole saatavissa.

Näyte

Näytteitä käsittelevien henkilöiden on käytettävä käsineitä DNA-kontaminaation estämiseksi. Näytteeksi otetaan 10 ml lapsivettä steriiliin kertakäyttöruiskuun. Näyte ei saa jäätyä. Näyte pidetään huoneenlämmössä ja toimitetaan täytetyn lähetteen kanssa NKL:n laboratorioon välittömästi. NKL:n laboratorion lajittelu lähettää näytteen Veripalveluun välittömästi taksilla seuraavasti: Näyte pakataan styroksilaatikkoon niin, että näyteruiskun mäntä ei pääse painumaan alas. Pakkaukseen merkitään osoitteeksi: SPR Veripalvelu, Näytteen esikäsitely /Sikiön veriryhmätutkimus, Kivihaantie 7, 00310 Helsinki. Näytteen lähettämisestä ilmoitetaan Veripalvelun neuvolanäytetoimistoon, puh. 050- 3742736.

Menetelmä

PCR-SSP. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Anti-K vasta-aineita esiintyy raskauden tai synnytyksen aikaisen immunisaation seurauksena tai ne ovat seurausta verensiirroista. Raskaudenaikainen immunisaatio on mahdollinen, jos sikiö on K-antigeenin suhteen positiivinen ja äiti negatiivinen. Anti-K- vasta-aine voi aiheuttaa vakavan vastasyntyneen hemolyyttisen taudin. Äidin veren vasta-ainepitoisuus ja lapsiveden bilirubiinipitoisuus korreloivat huonosti anti-K:n aiheuttaman sairauden vakavuuteen. Tällä tutkimuksella määritetään sikiön K-veriryhmä lapsiveden soluista eristetystä DNA:sta.

Tulkinta

Lausunto.

Huomautuksia

Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16. Tutkimusta pyytävän hoitoyksikön on aina sovittava Veripalvelun kanssa etukäteen, puh. 050-3742736.

Hoitoyksikkö täyttää SPRV:n lähetteen Sikiön veriryhmätutkimus (rastita tutkimus "KL 1811 SPRV 5241").

Tutkimus Am-KELK-D päivitetty 22.02.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.