HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Aspergillus, antigeeni seerumista

1816 S -AspeAg

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Invasiivisen Aspergillus-infektion toteaminen (disseminoitu tai pulmonaarinen aspergilloosi). Ei sovellu allergisen aspergilloosin eikä aspergillooman diagnostiikkaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, yli yhden vuorokauden säilytys ja kuljetus pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA).

Tekotiheys

Kolme kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

1-2 työpäivän aikana. Suoritus arkisin ma-pe.

Viitearvot

KAIKKI alle 1 indeksi

Tulkinta

Viitearvot:

 Negatiivinen   < 0.5  indeksi
 Epävarma    0.5-1.0  indeksi
 Positiivinen   >=1.0  indeksi

Testi mittaa galaktomannaaniantigeenia. Positiivinen tulos on vahva viite invasiivisesta aspergilloosista, mutta tulos tulee arvioida suhteessa kliinisiin, radiologisiin ja mykologisiin löydöksiin. Negatiivinen tulos ei sulje pois invasiivista aspergilloosia. Jos potilaalta on saatu positiivinen tulos, on aiheellista seurata antigeenipitoisuutta seurantanäytteistä 2-3 vrk väliajoin. Aspergilloosin hoidosta huolimatta nouseva indeksi on huonon prognoosin merkki, lukuunottamatta hemodialyysin varassa olevia potilaita. Antigeenin eliminaatio tapahtuu virtsaan. Hemodialyysi ei poista antigeenia. Keskosilla väärä positiivisuus on yleistä suoliston nähtävästi salliessa bakteeriperäisen ristireagoivan antigeenin pääsyn verenkiertoon. Piperasilliini-tatsobaktaami, joskus muidenkin betalaktoomiantibioottien -lääke-erissä on havaittu ristireagoivaa ainesta, joka voi hoidon aikana ja viikon sen jälkeen nostaa lukemaa epäspesifisesti enintään yhdellä indeksiyksiköllä.

Myös Geotrichum capitatum- ja Penicillium marneffei- infektiot voivat aiheuttaa positiivisen reaktion Aspergillus -antigeenitestissä.

Huomautuksia

Merkittävässä Aspergillus-infektio epäilyssä voidaan tutkia myös aivo-selkäydinnestettä, BAL-nestettä tai virtsaa. Näille ei kuitenkaan ole määritetty yksiselitteistä viitearvoa.

Tutkimus S -AspeAg päivitetty 17.05.2022 / PJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 26.11.2022 klo 01:29.