HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Buprenorfiini, varmistus, virtsasta

1822 U -BupreCt

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Huumeseulontatuloksen varmistaminen, sekä buprenorfiinin ja mahdollisen naloksonin käytön osoittaminen.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

10 ml kertavirtsaa (huom. sama näyte, josta seulonta-analyysikin on tehty). Näyte säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa, jolloin lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

3 työpäivän sisällä

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Vastaus annetaan joko muodossa NEG (varmistettavaa lääkeainetta ei pystytä osoittamaan näytteestä) tai lausuntona, jossa kerrotaan mitä varmistettavista aineista (buprenorfiini, norbuprenorfiini ja/tai naloksoni) näytteestä löytyy. Aineen määrää tai pitoisuutta ei ilmoiteta.

Menetelmä mittaa spesifisesti buprenorfiinia, sen aineenvaihduntatuotetta norbuprenorfiinia, sekä naloksonia. Menetelmän herkkyys buprenorfiinille on noin 1 ng/ml, norbuprenorfiinille on noin 2 ng/ml ja naloksonille noin 3 ng/ml. Buprenorfiinia käytetään yhdistelmävalmisteena naloksonin kanssa opioidiriippuvaisten henkilöiden vieroitus-/korvaushoidossa. Naloksonin toteamisella virtsanäytteestä pyritään varmistamaan, että hoidossa oleva henkilö on käyttänyt yhdistelmävalmistetta eikä sen sijaan esim. suonensisäisesti buprenorfiinivalmisteita, jotka eivät sisällä naloksonia.

Huomautuksia

Mikäli tutkimus pyydetään U -Huum-O, U -Huum-Su tai U -Huum-PS -tutkimuksen positiivisten löydösten varmistamiseksi, tulee tästä ilmoittaa HUSLABin asiakaspalveluun puh. (09) 471 72579.

Mikäli samasta näytteestä ei ole pyydetty huumausaineiden pakettitutkimuksia, vaan U -BupreCt pyydetään näytteestä yksittäisenä, suositellaan lisäksi pyydettäväksi U -Manip -tutkimus 21288.

Tutkimus U -BupreCt päivitetty 11.11.2022 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.