HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Buprenorfiini, varmistus, virtsasta

1822 U -BupreCt

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi

Indikaatiot

Huumeseulontatuloksen varmistaminen, sekä buprenorfiinin ja mahdollisen naloksonin käytön osoittaminen.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

10 ml kertavirtsaa (huom. sama näyte, josta seulonta-analyysikin on tehty). Näyte säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa, jolloin lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

3 työpäivän sisällä

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Vastaus annetaan joko muodossa NEG (varmistettavaa lääkeainetta ei pystytä osoittamaan näytteestä) tai lausuntona, jossa kerrotaan mitä varmistettavista aineista (buprenorfiini, norbuprenorfiini ja/tai naloksoni) näytteestä löytyy. Aineen määrää tai pitoisuutta ei ilmoiteta.

Menetelmä mittaa spesifisesti buprenorfiinia, sen aineenvaihduntatuotetta norbuprenorfiinia, sekä naloksonia. Menetelmän herkkyys buprenorfiinille on noin 1 ng/ml, norbuprenorfiinille on noin 2 ng/ml ja naloksonille noin 3 ng/ml. Buprenorfiinia käytetään yhdistelmävalmisteena naloksonin kanssa opioidiriippuvaisten henkilöiden vieroitus-/korvaushoidossa. Naloksonin toteamisella virtsanäytteestä pyritään varmistamaan, että hoidossa oleva henkilö on käyttänyt yhdistelmävalmistetta eikä sen sijaan esim. suonensisäisesti buprenorfiinivalmisteita, jotka eivät sisällä naloksonia.

Huomautuksia

Mikäli tutkimus pyydetään U -Huum-O, U -Huum-Su tai U -Huum-PS -tutkimuksen positiivisten löydösten varmistamiseksi, tulee tästä ilmoittaa HUSLABin asiakaspalveluun puh. (09) 471 72579.

Mikäli samasta näytteestä ei ole pyydetty huumausaineiden pakettitutkimuksia, vaan U -BupreCt pyydetään näytteestä yksittäisenä, suositellaan lisäksi pyydettäväksi U -Manip -tutkimus 21288.

Tutkimus U -BupreCt päivitetty 21.07.2024 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.07.2024 klo 00:41.