HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

MxA -tutkimus, verestä

18436 B -MxA

Tiedustelut

UTULAB kanslia (02)333 7461, vastauskyselyt (02)333 7399

Indikaatiot

Beta-inferferonihoidon seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Säilytetään huoneenlämmössä. Lähetetään laboratorioon normaalia postia käyttäen mahdollisimman pian. Lähetysosoite: Turun yliopisto, UTULAB, Kiinamyllynkatu 13, 20520 Turku. Sopivia ottopäiviä ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko, sillä näyte ei säily viikonlopun yli ilman esikäsittelyä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Multippeli skleroosi (MS) potilaita hoidetaan beta-interferonilla, joka hidastaa taudin etenemistä. Hoitovaste saattaa pitemmän ajan kuluessa vähetä tai loppua. Tämä johtuu useimmiten vasta-aineiden kehittymisestä interferonille. Interferonit aiheuttavat biologisen vasteen, jossa syntyy monia spesifisiä valkuaisaineita. Eräs näistä on MxA-proteiini, jota löytyy valkosoluista, kun interferonihoito on tehonnut. Koska testi mittaa biologista vastetta, voidaan hoidon tehoa seurata sen avulla riippumatta tehoa alentavasta syystä. Näinollen MxA-testi mittaa myös interferonia neutraloivien vasta-aineiden läsnäoloa.

Tulkinta

Alle 50 yksikköä: potilaalla ei ole MxA-vastetta viitaten interferonivasteen puuttumiseen.

50 - 100 yksikköä: potilaalla on matalahko MxA-vaste viitaten heikkoon interferonivasteeseen. Mikäli tulos on raja-arvo, tai näytteenottohetkellä on tiedossa tulosta häiritsevä tekijä kuten virusinfektio, suositellaan parinäytteen ottamista interferonipistoksen aiheuttaman MxA-tuotannon vertaamiseksi pistosta edeltävään tasoon. I = ei indusoitu MxA-näyte juuri ennen interferonipistosta II = indusoitu MxA-näyte 24-36 tuntia beta-interferoniannoksen jälkeen.

Yli 100 yksikköä: potilaalla on MxA-vaste viitaten hyvään interferonivasteeseen.

Huomautuksia

Näytteenottopäivät ma, ti ja ke.

Tutkimus B -MxA päivitetty 18.12.2013 / PN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 17.01.2020 klo 01:13.