HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Herpes simplex tyyppi 1 ja 2, DNA-osoitus, PCR

1860 -HSVNhO

Tiedustelut

Virologia ja immunologia, Pikatestit, tuotanto ja infektiohälytys puh. 050 427 2128

Päivystyksenä tehtävistä tutkimuksista on soitettava etukäteen laboratorioon:

Arkipäivinä ma-pe klo 8.00 - 15.00 puh.050 427 2128

Päivystysaikana arkisin klo 15.00 - 8.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä puh. 040 837 4010

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476

Indikaatiot

Rakkulaihottuma, limakalvomuutokset tai silmäoireet, joissa herpes simplex -virusinfektion epäily. Menetelmä sopii hyvin kiireellisiin tapauksiin, kuten HSV:n osoittamiseen synnyttäjällä, vastasyntyneellä tai immunosuppressio-potilaalla.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Hoitoyksikkö ottaa näytteen. Rikotun rakkulan pohjalta, leesiosta, limakalvolta tai sarveiskalvolta hangataan steriilillä dacron- tai nailontikulla (ns. nukkatikku) näytteeksi mahdollisimman paljon viruspitoisia soluja. Solupitoinen tikku upotetaan Copan UTM mini 3 ml -putkeen (vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 1,5 ml NaCl-putkea) ja katkaistaan sopivaksi. Putki suljetaan tiiviisti ja toimitetaan sellaisenaan virologian laboratorioon.

BAL (bronkoalveolaarinen lavaatio) -näytteet lähetetään sellaisenaan (5-10 ml) kierrekorkillisessa, tehdaspuhtaassa muoviputkessa.

Kudosnäytteet: Muutaman kuutiomillimetrin kokoinen pala kierrekorkillisessa muoviputkessa pienessä määrässä steriiliä fysiologista keittosuolaliuosta tai viruskuljetusputkessa.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Akkreditoitu menetelmä (rakkula- ja BAL-näytteet). Menetelmä tyypittää herpes simplex 1 ja 2 -virukset.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe), kudosnäytteet harvemmin

Tulokset valmiina

2-5 työpäivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta tai muusta läsnäolosta näytemateriaalissa. Esimerkiksi herpes simplex -viruksen kantajat voivat erittää virusta aika ajoin nieluun ilman paikallisoireita, joskus myös muun mikrobin aiheuttaman hengitystieinfektion aikana.

HSV-1 ja HSV-2 voidaan erottaa tällä testillä.

Huomautuksia

-HSVNhO -tutkimus voidaan tehdä myös päivystyksenä. Viruskuljetusputkia (Copan UTM) voi maksutta tilata HUSLABin näytteiden vastaanotosta sähköpostitse osoitteesta: huslabnvo(at)hus.fi.

Huom. Likvorille on oma tutkimuspyyntö 4404 Li-HSVNhO.

Tutkimus -HSVNhO päivitetty 24.01.2022 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.