HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Homokysteiini, plasmasta

1867 P -Hcyst

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorion Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Koronaaritaudin ja muiden valtimotautien riskin arviointi. Laskimotromboositaipumus. B6-, B12- ja foolihapon puutostilat ja niiden hoidon seuranta. Rikkipitoisten aminohappojen aineenvaihdunnan perinnölliset häiriöt.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1-2 ml plasmaa, pieniltä lapsilta 250 µl. Kylmänäytteenotto, kylmäsentrifugointi 30 min kuluessa näytteenotosta, erottelu mahdollisimman nopeasti. Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä samana päivänä. Säilyy 3 vrk jääkaapissa, pidempi säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen (CMIA). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin ma-pe

Viitearvot

Miehet,kaikki 5.5 - 16.2 µmol/l
Naiset,kaikki 4.4 - 13.6 µmol/l

Tulkinta

Lisääntyneen verisuonisairauksien riskin katsotaan usein liittyvän plasman homokysteiinipitoisuuksiin yli 15 µmol/l, mutta näyttö on kiistanalainen.

Plasman homokysteiinipitoisuus voi olla koholla geneettisistä tai ravitsemuksellisista syistä. Geneettisen pitoisuuden nousun voi aiheuttaa kystationiini-beta-syntetaasi-, N5-metyylitetrahydrofolaattitransferaasi- tai N5,N10-metyleenitetrahydrofolaattireduktaasi-entsyymin puutos. Kystationiini-beta-syntetaasin homotsygoottinen puutos on harvinainen (n. 1:200 000). Heterotsygootit ovat paljon yleisempiä (yli 1:1000), mutta homokysteiinipitoisuus on heterotsygootilla usein viitealueella. Metyleenitetrahydrofolaattireduktaasi-entsyymin labiili homotsygootti on melko yleinen (jopa 10 %:lla väestöstä). Näillä henkilöillä plasman homokysteiinipitoisuus pysyy viitealueella folaattia antamalla. Homokysteiinipitoisuus nousee foolihapon, B12- tai B6-vitamiinin puutostiloissa, koska homokysteiiniä metaboloivat entsyymit tarvitsevat näitä vitamiineja. Vitamiinien anto voi alentaa plasman homokysteiinipitoisuutta silloinkin, kun vitamiinien pitoisuudet ovat viitealueilla. Kasvisdieetti voi nostaa homokysteiinipitoisuutta B12-vitamiinin liian vähäisen saannin vuoksi.

Homokysteiinipitoisuus voi nousta myös munuaisten vajaatoiminnassa ja hypotyreoosissa. Lääkeaineista plasman homokysteiinipitoisuutta voivat nostaa foolihappoantagonistit (metotreksaatti) ja epilepsialääkkeet (fenytoiini, karbamatsepiini). Myös klooritiatsidi ja L-DOPA voivat nostaa homokysteiinipitoisuutta.

Huomautuksia

Plasman homokysteiinistä on pääosa (n. 70 %) sitoutuneena albumiiniin, loppuosa esiintyy pääosin joko homokystiininä (homokysteiinin disulfidi) tai sekadisulfideina muiden tioliyhdisteiden kanssa, alle 1 % on vapaata homokysteiiniä. Määritysmenetelmässä mitataan kokonais-homokysteiini (kaikki vapaat ja sidotut muodot).

Tutkimus P -Hcyst päivitetty 19.01.2018 / AP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 17.10.2019 klo 01:09.