HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kemiallinen seulonta, virtsasta

1881 U -KemSeul

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana), päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta.

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Virtsan perusseulonta.

Esivalmistelu

Puhtaasti laskettua keskisuihkuvirtsaa. Näyte voidaan ottaa myös esim. katetrista tai rakkopunktiolla. Katso erillinen näytteenotto-ohje.

Jos näyte otetaan Cystofix-katetrista, potilas opetetaan omatoimiseen näytteenottoon tai ohjataan ottamaan yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton

Näyte

10 ml virtsaa BD:n lisäaineettomaan putkeen tai pyöreäpohjaiseen muoviputkeen. Näyte säilyy kemiallista seulontaa varten jääkaappilämpötilassa 24 tuntia ja huoneenlämmössä 8 tuntia. Näytettä ei saa pakastaa. Huoneenlämpötilassa säilytetty näyte on toimitettava laboratorioon 6 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä

Seulontaliuska, joka luetaan laboratoriossa visuaalista arviointia tarkemmalla reflektanssifotometrilla. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

U -Leuk-O

 negat         alle 20 leuk x 106/l
 +             20 - 70 leuk x 106/l
 ++            70 - 200 leuk x 106/l
 +++           yli 200 x 106/l

U -Gluk-O

 negat         alle 3 mmol/l
 +             3 - 15 mmol/l
 ++            15 - 55 mmol/l
 +++           yli 55 mmol/l

U -Prot-O

 negat         alle 0.2 g/l
 +             0.2 - 1.0 g/l
 ++            1.0 - 3.0 g/l
 +++           yli 3.0 g/l

U -Keto-O (asetoniaineet)

 negat         alle 1 mmol/l
 +             1 - 4 mmol/l
 ++            4 - 8 mmol/l
 +++           yli 8 mmol/l

U -Hb-O

 negat         alle 10 eryt x 106/l
 +             10 - 30 eryt x 106/l
 ++            30 - 100 eryt x 106/l
 +++           yli 100 eryt x 106/l

Virtsan kemiallinen perusseulonta on päivystysoloissa joskus ainoa saatavilla oleva virtsan perustutkimus. Ottotapa vaikuttaa löydösten tulkintaan. Vakioidun näytteen tulkinta on luotettavaa. Vakioimaton näyte (esim. kertanäyte, laimea tai väärin säilytetty) on puutteellinen ja sen tulkintaan on suhtauduttava varauksella. Makroskooppisesti veristä virtsaa ei kannata tutkia.

Seulontaliuskat on valmistettu paljastamaan huolellisesti tehtynä hematuria ja pyuria jopa herkemmin kuin mikroskooppitutkimus (kuljetusviiveet, solujen hajoaminen).

Hemoglobiiniosoituksen testiliuska mittaa hemin pseudoperoksidaasi-aktiivisuutta ja havaitsee siksi myös hemolysoituneet punasolut. Hemoglobiinin osoittamisessa testin herkkyys on noin 10 solua x 106/l sentrifugoimatonta virtsaa vastaten noin 1 - 2 punasolua/ näkökenttä. Suoraan solulaskentaan verrattuna testin herkkyys on 90 - 95 %.

Leukosyyttitesti perustuu solujen esteraasiaktiivisuuteen. Herkkyys on n. 2 (-4) granulosyyttiä/näkökenttä (n. 20 x 106/l sentrifugoimatonta virtsaa). Vastaavuus ei ole kovin tarkka johtuen leukosyyttien hyvin nopeasta hajoamisesta virtsan epäfysiologisessa ympäristössä.

Proteiinitesti seuloo munuaistauteja. Osoituskoe mittaa pääasiassa virtsan albumiinia. Herkkyysrajana on noin 0.2 g/ l fysiologista proteiiniliuosta (albumiinia ja globuliinia). Satunnaista ortostaattista tai viatonta rasitukseen yhdistynyttä proteinuriaa voi esiintyä avohoitopotilailla. Hyvin alkalinen virtsa tai pesuaine voivat aiheuttaa väärän positiivisen tuloksen. Liuskakokeen herkkyys ei riitä diabeettisen tai esim. hypertoniaan liittyvän munuaisvaurion varhaistoteamiseen.

Positiivinen nitriittitesti on bakteriurian osoittaja (vähintään 105/ml organismia), mutta havaitsee vain pääasiassa gram-negatiivisia bakteereja, jotka pelkistävät nitraatteja nitriiteiksi (E. coli). Pelkistysreaktioon tarvitaan riittävä inkubointiaika (tunteja) rakossa. Hemolyysi ja bilirubiinista johtuva tumma väri sekä suuret C -vitamiinimäärät häiritsevät testiä.

Diabetesta seulotaan ja seurataan ennen kaikkea päivystystilanteessa glukosurian ja ketosurian osoituksella. Muuten seurannassa käytetään veren glukoosia.

Happamuuden (pH) määrityksellä on merkitystä lääkeaineiden, myrkkyjen ja niiden metaboliittien poistumisen sekä happo- emästaseen seurannassa ja virtsatiekivien hoidossa.

Virtsan ketoainemääritys osoittaa lähinnä asetoasetaattia. Sitä käytetään diabeteksen ja munuaissairauksien toteamisessa ja seurannassa, erityisesti raskauden aikana. Ketoainetestistä saadaan helposti heikosti positiivisia tuloksia paaston aikana.

Tutkimus U -KemSeul päivitetty 18.10.2023 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.03.2024 klo 00:42.