HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -Risper (1930) Risperidoni, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1930
Tutkimuksen S -Risper (1930) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
S -9-HRisp ja S -SUMRisp
VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi
Risperidoni- ja paliperidonihoidon seuranta.
Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta.
Seerumiputki 5 ml
1 ml seerumia, geeliputki ei sovellu. Näyte säilyy 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Nestekromatografia-massaspektrometria (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
3-4 päivää.
Viikon kuluessa
Risperidonin käyttöaiheita ovat muun muassa skitsofrenian hoito ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohtalaisen tai vaikean maanisen vaiheen hoito.
Farmakokinetiikka: Risperidonin oraalinen hyötyosuus on noin 70 %. Risperidonilla on CYP2D6-entsyymin välityksellä muodostuva aktiivinen metaboliitti (9-OH-risperidoni eli paliperidoni), jolla on samankaltainen terapeuttinen vaikutus kuin kanta-aineella. Risperidonin puoliintumisaika on noin 3 tuntia ja paliperidonin noin 24 tuntia. Paliperidoni poistuu elimistöstä pääasiallisesti munuaisten kautta. Risperidonista noin 77 % sitoutuu plasman proteiineihin ja paliperidonista vastaavasti 90 %.
Yhteisvaikutukset: CYP2D6-entsyymin estäjät (mm. bupropioni, fluoksetiini ja paroksetiini) nostavat kliinisesti merkittävästi risperidonin pitoisuutta, minkä seurauksena haittavaikutusten riski voi kasvaa.
Perinnöllinen CYP2D6-aktiivisuuden vaihtelu voi vaikuttaa risperidonin antipsykoottiseen tehoon ja haittavaikutusten riskiin lisätietoa Farmakogenetiikkaoppaassa.
Risperidonille ja paliperidonille ei ole yksiselitteisesti määritetty hoitoaluetta, mutta risperidonin ja paliperidonin yhteenlasketuksi terapeuttiseksi pitoisuudeksi on ehdotettu 50-140 nmol/l. Paliperidonin terapeuttiseksi pitoisuudeksi on ehdotettu samaa tasoa eli 50-140 nmol/l.
Tutkimuksessa vastataan osatutkimuksena myös risperidonin ja paliperidonin yhteenlaskettu pitoisuus (S -SUMRisp). Paliperidonihoidon aikana risperidonin pitoisuus jää alle mittausalarajan ja se vastataan muodossa < 1 nmol/l. Tällöin risperidonin ja paliperidonin yhteenlaskettua pitoisuutta ei voida ilmoittaa.
Haittavaikutusten riski kasvaa lääkeainepitoisuuksista riippuvaisesti. Toksisia oireita on kuvattu lääkeainepitoisuuden ollessa yli 280 nmol/l (risperidonin ja paliperidonin yhteenlaskettu pitoisuus tai paliperidonin pitoisuus).
Lähteet:
Hiemke C ym. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: Update 2017. Pharmacopsychiatry. (2018)51:9-62.
Tutkimuksessa vastataan osatutkimuksena myös risperidonin ja paliperidonin yhteenlaskettu pitoisuus (S -SUMRisp).
Paliperidonihoidon aikana risperidonin pitoisuus jää alle mittausalarajan ja se vastataan muodossa < 1 nmol/l. Tällöin risperidonin ja paliperidonin yhteenlaskettua pitoisuutta ei ilmoiteta.