HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -Sertral (1937) Sertraliini, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1937
Tutkimuksen S -Sertral (1937) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi
Sertraliinihoidon seuranta.
Näyte otetaan yleensä aamulla ennen lääkkeen ottamista.
Seerumiputki 7 ml
0,5 ml seerumia. Geeliputki ei sovellu. Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Nestekromatografinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
3 kertaa viikossa.
Sertraliinia käytetään mm. masennukseen, paniikkihäiriön, pakko-oireisen häiriön ja traumaperäisen stressireaktion hoitoon.
Farmakokinetiikka: Sertraliinistä imeytyy suun kautta otettuna yli 40 %. Huippupitoisuus saavutetaan noin 4-8 tunnin kuluttua annoksen otosta. Sertraliinin keskimääräinen puoliintumisaika on 26 tuntia. Sertraliini sitoutuu 98 %:sti plasman proteiineihin. Sertraliini metaboloituu CYP3A4-, CYP2C19- ja CYP2B6-entsyymien kautta. Maksasairauksien yhteydessä ja iäkkäillä henkilöillä eliminaatio voi hidastua.
Yhteisvaikutukset: Sertraliinin samanaikainen käyttö voimakkaiden CYP3A4:n estäjien kanssa, kuten ketokonatsoli, itrakonatsoli, ja klaritromysiini, voi suurentaa sertraliinipitoisuutta. Voimakkaat CYP3A4-entsyymin induktorit, kuten karbamatsepiini ja rifampisiini, voivat puolestaan samanaikaisessa käytössä pienentää sertraliinipitoisuutta. Myös CYP2C19-entsyymin estäjät ja induktorit voivat vaikuttaa sertraliinin pitoisuuteen. Sertraliinilla on myös farmakodynaamisia yhteisvaikutuksia muiden serotonergisesti vaikuttavien ja verenvuotoriskiä lisäävien lääkkeiden kanssa. Samanaikaisessa käytössä näiden lääkkeiden kanssa haittavaikutusten riski voi korostua.
Farmakogenetiikka: Perinnöllinen CYP2C19-ja CYP2B6-entsyymien aktiivisuuden vaihtelu voi vaikuttaa sertraliinin tehoon ja haittavaikutusten riskiin. Lisätietoa Farmakogenetiikkaoppaassa.
Sertraliinin pitoisuudet seerumissa vaihtelevat yksilöllisesti. Terapeuttiseksi alueeksi on suositeltu sertraliinipitoisuutta 30-490 nmol/l (10-150 mikrog/l). Toksisia oireita on kuvattu lääkeainepitoisuuden ollessa yli 980 nmol/l (300 mikrog/l).
Yksikkömuunnoskerroin: 1 mikrog/l = 3.27 nmol/l
Lähteet:
Hiemke C ym. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: Update 2017. Pharmacopsychiatry. 2018,51:9-62.
Eap CB ym. Tools for optimising pharmacotherapy in psychiatry (therapeutic drug monitoring, molecular brain imaging and pharmacogenetic tests): focus on antidepressants, World J Biol Psychiatry. 2021,22:561-628.