HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Von Willebrand-tekijä, FVIII -sitomiskyky, plasmasta

1959 P -vWF2N

Tiedustelut

Fimlab, hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio puh. 044 472 8393 LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa.

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio(at)fimlab.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja lääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402

Lähete

FIMLAB-lähete Hemostaasitutkimukset

Indikaatiot

Von Willebrandin taudin alatyypitys. Lievä A-hemofilia.

Esivalmistelu

Diagnostiset näytteet kannattaa ottaa vasta, kun mahdollisista akuutin faasin reaktion aiheuttamista tilanteista (esim. akuutti infektio, leikkaus, suuri vuoto) on kulunut vähintään kolme viikkoa, raskauden päättymisestä vähintään kolme kuukautta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

NÄYTEASTIA: Muista tarvittaessa ottaa ns. hukkaputki (seerumiputkeen). Aikuiset ja isot lapset: hyytymistutkimusputki, 109 mM Na-sitraatti, 2.7 ml Pienet lapset: hyytymistutkimusputki, 1.0 ml

2,7 ml, 3.2% Na-sitraattiplasma. Näyte on toimitettava Meilahden sairaalan laboratorioon (hyytymistutkimukset). Näyte säilyy erottelematta kokoverenä huoneenlämmössä 2 tuntia. Putki sentrifugoidaan (15 min 2500 g), plasma erotellaan kahteen muoviputkeen ja pakastetaan. Meilahden sairaalan laboratorio lähettää näytteet edelleen Fimlab Hemostaasilaboratorioon. Meilahden hyytymislaboratorio tarkistaa lähetettävät näytteet.

Menetelmä

Tutkitaan plasman von Willebrand-tekijän kykyä sitoa puhdasta hyytymistekijää VIII. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Tutkimusta tehdään erikseen sovittaessa.

Tulkinta

Von Willebrand -tekijä, joka toimii hyytymistekijän VIII kantajamolekyylinä, voi olla poikkeva siten, että se ei kykene sitomaan FVIII:aa normaaliin tapaan. Seurauksena on kliinisesti hemofiliaa muistuttava, mutta autosomaalisesti periytyvä von Willebrandin taudin 2N-tyyppi. Vastauksena lausunto.

Huomautuksia

Sähköinen lähete Tai tulosta lähete

Mikäli näytteestä ei ole sähköistä lähetettä, faksaa lähetyspäivän aamuna Hemostaasilaboratorioon (fax 09 4257 8281) täytetty lähete sekä tieto näytteiden kuljetustavasta ja saapumisajasta Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorioon Vantaan Tikkurilaan arkisin klo 8-18.

Tutkimus P -vWF2N päivitetty 13.05.2024 / TH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.