HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Vegf, seerumista

19667 S -Vegf

Tiedustelut

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Klinisk Kemi, puh. +46 31 3421325

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Indikaatiot

POEMS-syndrooman diagnostiikka ja hoidon seuranta

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Vähintään 1 ml eroteltua seerumia. Voidaan ottaa myös geeliputkeen. Erotellaan näyte heti Vacuetten erotteluputkeen (ref 459001) ja pakastetaan -20.

Lähetysohjeet: Näyte lähetetään pakastettuna HUSLAB-talon näytteiden vastaanottoon.

NVO: Liitetään mukaan tulosten vastausosoite (HUSLAB-talo, Asiakasneuvonta, K1 kerros) ja HUSLABin laskutusosoite. Eroteltu ja pakastettu näyte lähetetään kuivajäissä kuriirilla Ruotsiin: Immunkemi Special, Laboratoriemedicin, Klinisk kemi, Brunastråket 16, SU/Sahlgrenska Universitet sjukhuset, 413 45 Göteborg.

Yhteyshenkilö: Maria Nillson, Specialistläkare, Klinisk kemi , Sahlgrenska universitetssjukhuset, tel. + 46 72-205 59 51.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran kuukaudessa

Tulokset valmiina

Kuukauden kuluessa

Viitearvot

Kaikki 62 - 707 ng/l

Tulkinta

Seerumin verisuonten endoteelin kasvutekijä A (vascular endothelial growth factor, VEGF-A) -pitoisuus on koholla POEMS -syndroomassa (polyneuropatia, organomegalia, endokrinopatia, M-komponentti, skin (iho) muutokset), mutta ei koholla tai vain lievästi koholla useissa muissa M-komponentteihin liittyvissä taudeissa kuten MGUS (monoclonal gammopathy of undetermined significane), multippeli myelooma, Waldenströmin tauti ja amyloidoosi. Myös useissa muissa tiloissa kuten neuropatioissa, sidekudostaudeissa ja vaskuliiteissa pitoisuudet ovat matalia. Castlemanin taudissa (imusolmukkeen tai solmukkeiden hyperplasia) on myös kuvattu korkeita VEGF-A pitoisuuksia. Seerumin VEGF-A pitoisuus on hyödyllinen myös POEMS-syndrooman hoitoseurannassa. VEGF:llä on merkitystä mm. verisuonten muodostuksessa sikiöaikana (vaskulogeneesi) ja aikuisilla (mm. haavojen paraneminen, luutuminen, kasvaimiin liittyvä angiogeneesi ja metastasointi).

Tutkimus S -Vegf päivitetty 02.04.2024 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.