HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Uloshengitysilman kondensaattinäytteen ottaminen

20071 Pt-Expkond

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145

Indikaatiot

Tutkimuksen avulla selvitetään hengitysteiden inflammaatiota.

Esivalmistelu

Lääkitys: anti-inflammatorinen lääkitys vaikuttaa inflammaatiomarkkereiden tasoon uloshengitysilmassa: lähettävän yksikön on tarkoin harkittava lääkityksen käyttö suhteessa kysymysasetteluun.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita, sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Koehenkilön nenä suljetaan nipistimellä ja hän hengittää suukappaleen kautta. Ennen varsinaista näytteen ottoa, määritetään hengityksen minuuttivolyymi. Näytteenotto tapahtuu siten, että koehenkilö hengitää 15 minuutin ajan tavallista hengitystä, jolloin uloshengitysilman kondensaattia kertyy näytteenkeruuputkeen.

Menetelmä

Laitteessa oleva venttiili erottaa sisään- ja uloshengitysilman toisistaan, ja uloshengitysilma virtaa lamellindondensaattorin läpi, jolloin se jäähdytetään noin -30 asteiseksi. Tällöin uloshengitysilman kiinteät ja nestemäiset komponentit, jotka ovat etupäässä hengitysteiden ja muiden elinten solumetaboliatuotteita, tiivistyvät jäähdyttimen sisäseinämiin ja kerääntyvät näytteenkeruuputkeen. Näytteenkeruuputki irroitetaan lopuksi, siitä mitataan pH ja se viedään välittömästi pakasteeseen (-80).

Tulkinta

Näytteestä määritetään myöhemmin esim. inflammaation merkkiaineita.

Kliinisen fysiologian laboratorio ei anna tulosta tutkimuksesta, koska jatkokäsittely, säilytys ja analyysi tapahtuvat tutkijan omassa laboratoriossa.

Huomautuksia

Nopeaa hengitystestiä ei pidä tehdä välittömästi ennen kondensaatin keräämistä.

Tutkimus Pt-Expkond päivitetty 11.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.