HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kalsitoniini, seerumista

2008 fS-CT

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Medullaarisen kilpirauhassyövän (MCT) ja familiaalisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN 2) diagnosointi ja hoidon seuranta. MCT-potilaiden sukulaisten tutkiminen piilevien tapausten löytämiseksi.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa 10 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) paastohepariiniplasmaa / -seerumia. EI GEELIPUTKEEN. Jääkaappikylmä näytteenottoputki! 2 x 1 ml seerumia kahteen esijäähdytettyyn putkeen jaettuna (lapset vähintään 0.4 ml).

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kahteen kierrekorkilliseen muoviputkeen (varaputki mahdollista uusinta-analyysiä varten), joihin molempiin laitetaan tunnistetarra. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Ma - la.

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Viitearvot

ALLE 6 KK alle 12 pmol/l
6-36 KK alle 4.1 pmol/l
3-17 V alle 1.8 pmol/l
MIEHET YLI 17 V alle 2.5 pmol/l
NAISET YLI 17 V alle 1.5 pmol/l

Tulkinta

Kalsitoniini (CT) on kilpirauhasen C-solujen erittämä peptidihormoni. Eritys lisääntyy medullaarisen kilpiruhassyövän (MCT) ja familiaalisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN2) yhteydessä. Varhaisvaiheessa perustaso voi kuitenkin olla viitealueella. Tällöin pentagastriini tai kalsium saavat aikaan erityksen lisääntymisen ja seerumin pitoisuuden selvän nousun (Pt-Pent-R1, KL 3719).

Paitsi MCT:n yhteydessä kohonneita immunoreaktiivisen CT:n tasoja esiintyy esimerkiksi vastasyntyneillä, munuaisen vajaatoiminnassa, akuutissa pankreatiitissa, primaarisessa hyperparatyreoidismissa sekä paraneoplastisena ilmiönä mm. rintarauhas- ja keuhkosyövän yhteydessä. Näissä tapauksissa ei saada pentagastriinilla MCT:a vastaavaa nousua.

Viitevälit 7.1.2020 saakka:

 Miehet alle 3.4 pmol/l
 Naiset alle 1.4 pmol/l

Huomautuksia

8.1.2020 määritysmenetelmä-, tulostaso- ja viitevälimuutos. Uusi tulostaso keskimäärin 10 - 15% matalampi. Tasolla alle 5 pmol/l tulostaso voi olla 30 - 40% matalampi. Erityisesti matalammalla tasolla yksilöllinen vaihtelu on voimakkaampaa ja muutos voi olla myös erisuuruinen tai erisuuntainen. Suosittelemme toistomittauksia seurantapotilaiden uuden tulostason selvittämiseksi.

Tutkimus fS-CT päivitetty 24.08.2020 / LML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.