HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Q-kuume, vasta-aineet (CF)

20130 S -QFevCF

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Infektioserologia-työpiste, puh. 050 427 2470

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Tuoreen Q-kuumeen epäily (Coxiella burnetii -infektio): pneumonia (saattaa puuttuakin), hepatiitti, tromboflebiitti, kuume. Mikäli epäillään kroonistunutta infektiota, suositellaan Coxiella burnetii -vasta-ainetutkimusta (ks. S-CobuAb, KL 2557).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Pariseerumit (1 ml) vähintään 14 vrk:n välein, tarvittaessa III näyte. Alkuvaiheen seerumi(t) ovat Q-kuumeinfektiossa usein antikomplementaarisia, jolloin III-näytteen tutkiminen saattaa olla välttämätöntä. Vasta-aineet nousevat usein myös hitaasti.

Menetelmä

Komplementin sitoutuminen (CF), antigeenina Coxiella burnetii - riketsian faasi II. Osittain alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

9 työpäivän aikana.

Tulkinta

Titterinnousu I ja II näytteen välillä on merkki tuoreesta Q-kuumeinfektiosta. Suomen normaaliväestössä ei ole Q-kuume- vasta-aineita.

Huomautuksia

Mikrobia ei esiinny Suomessa, mutta kylläkin jo Keski-Euroopassa, yleinen mm. Lähi-Idässä ja Afrikassa. Tartuntalähteitä ovat maitokarja, lampaat ja vuohet sekä niiden liha ja maito. Tartunnan voi saada myös jyrsijöistä ja kissoista.

Tutkimus S -QFevCF päivitetty 15.05.2018 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.