HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Keliakiaseulonta

20148 S -KeliSeu

Osatutkimukset

S -IgAKeli, S -tTGAbA ja S -tTGAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiserologian varmistustutkimukset, puh. 050 427 2169.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

IgA-luokan transglutaminaasivasta-aineet ovat ensisijainen tutkimus keliakian ja ihokeliakian (DH) diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. IgA-puutoksessa ensisijainen tutkimus diagnostiikassa ja hoidon seurannassa on IgG-luokan transglutaminaasivasta-aineet (S-tTGAbG, 1886).

Laboratorio suosittelee ensivaiheen seulontaan S-KeliSeu- seulontatutkimuspakettia, joka sisältää IgA-luokan transglutaminaasivasta-aineiden lisäksi seerumin IgA-tason määrityksen. IgA-tason riittävyys kommentoidaan aina lausunnolla. Näytteistä, joissa todetaan matala seerumin IgA-taso, eikä IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainetutkimus ole tämän vuoksi luotettava, tutkitaan myös IgG-luokan transglutaminaasivasta-aineet (osatutkimukset: S -tTGAbA ja S -IgAKeli, matalan IgA- tason näytteistä myös S -tTGAbG).

Huom! Diagnosoidun keliakiakian tai ihokeliakian hoidon seurantaan riittää pelkkä IgA-luokan transglutaminaasivast-ainemääritys (IgA-puutteisilla IgG-luokan transglutaminaasivasta-aineet).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0,5 - 1 ml seerumia: Lähetys huoneenlämpöisenä. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA).

Kaikista näytteistä tutkitaan kudostransglutaminaasi, IgA- vasta-aineet(S -tTGAbA, 1885) ja seerumin IgA- taso (S -IgAKeli). Kudostransglutaminaasi, IgG-vasta-aineet (S -tTGAbG, 1886) tutkitaan näytteistä, joiden IgA- taso on alentunut. Matalat IgA- tasot varmennetaan nefelometrisella määrityksellä.

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

Kudostransglutaminaasivasta-aineet (yksikkö U/ml):

           S -tTGAbA    S -tTGAbG
 normaali         < 7      < 7
 raja-arvoinen     7 - 10     7 - 10
 positiivinen       > 10      > 10

Koska seerumin IgA-puutos on keliakiapotilailla huomattavasti normaaliväestöä yleisempi, tutkimukseen sisältyy myös seerumin IgA-tason määritys. Matalat IgA-tasot varmennetaan nefelometrisella menetelmällä. S-IgAKeli- osatutkimuksessa määritetään, onko seerumin IgA-taso riittävä luotettavaan IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainetason tutkimiseen. IgA-tuloksesta annetaan aina lausunto. Mikäli IgA-taso on riittävän korkea, on IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainemäärityksen tulos luotettava. Mikäli IgA-taso on matala, ei negatiiviseen IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainetulokseen voi luottaa. Matalan IgA- tason näytteistä tutkitaan myös IgG-luokan transglutaminaasivasta-aineet. Jatkossa S- tTGAbG (1886) kannattaa tilata erikseen.

Hoitamattomassa keliakiassa ja ihokeliakiassa valtaosalla potilaista todetaan transglutaminaasivasta-aineita.

Lausunto annetaan pääsääntöisesti ainoastaan näytteille, joissa todetaan matala S- IgA taso.

Tutkimus S -KeliSeu päivitetty 22.04.2024 / AT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.