HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Keliakiatutkimus, suppea

20149 S -KeliSu

Osatutkimukset

S -EMAbA, S -EMAbG, S -IgAKeli, S -tTGAbA ja S -tTGAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Keliakiatukimuksen suppeaa tutkimuspakettia voidaan käyttää, kun halutaan saavuttaa parempi diagnostinen herkkyys ja varmuus (osatutkimukset: S -tTGAbA, S -EMAbA ja S -IgAKeli, matalan IgA- tason näytteistä myös S -tTGAbG ja S -EMAbG). Lausunto annetaan pääsääntöisesti ainoastaan näytteille, joissa todetaan matala S- IgA taso.

Laboratorio suosittelee ensivaiheen seulontaan S-KeliSeu- seulontatutkimuspakettia, joka sisältää IgA-luokan transglutaminaasivasta-aineiden lisäksi seerumin IgA-tason määrityksen. IgA-tason riittävyys kommentoidaan aina lausunnolla.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Endomysium-vasta-aineet epäsuora immunofluoresenssi.

Kaikista näytteistä tutkitaan kudostransglutaminaasi IgA- vasta-aineet(S -tTGAbA, 1885), endomysium IgA-vasta-aineet (S -EMAbA 4390)ja seerumin IgA- taso (S -IgAKeli). Kudostransglutaminaasi IgG-vasta-aineet (S -tTGAbG, 1886) ja endomysium IgG- vasta-aineet (S -EMAbG, 4391) tutkitaan näytteistä, joiden IgA- taso on alentunut. Matalat IgA- tasot varmennetaan nefelometrisella määrityksellä.

Tulokset valmiina

5-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

Kudostransglutaminaasivasta-aineet (yksikkö U/ml):

           S -tTGAbA    S -tTGAbG
 normaali         < 7      < 7
 raja-arvoinen     7 - 10     7 - 10
 positiivinen       > 10      > 10

Endomysium IgA-vasta-aineet (S -EMAb):

normaali < 5 titteri

Endomysium IgG-vasta-aineet (S- EMAb):

tulos ilmoitetaan positiivinen tai negatiivinen

S-IgAKeli- osatutkimuksessa laboratorio tutkii, onko seerumin IgA-taso riittävä luotettavaan IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainetason määrittämiseen. IgA-tuloksesta annetaan aina lausunto. Mikäli IgA-taso on riittävän korkea, on IgA-luokan transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-ainemääritysten tulos luotettava. Mikäli IgA-taso on matala, ei negatiiviseen IgA-luokan transglutaminaasi- tai endomysiumvasta-ainetulokseen voi luottaa. Matalan IgA- tason näytteistä tutkitaan myös IgG-luokan transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet. Jatkossa S- tTGAbG (1886) ja S- EMAbG (4391) kannattaa tilata erikseen.

Hoitamattomassa keliakiassa ja ihokeliakiassa valtaosalla potilaista on IgA-luokan endomysium- ja transglutaminaasivasta-aineita. Koska seerumin IgA-puutos on keliakiapotilailla huomattavasti normaaliväestöä yleisempi, tutkimukseen sisältyy myös seerumin IgA-tason määritys. Matalat IgA- asot varmennetaan nefelometrisellä tutkimuksella.

Lausunto annetaan pääsääntöisesti ainoastaan näytteille, joissa todetaan matala S- IgA taso.

Tutkimus S -KeliSu päivitetty 22.04.2024 / AT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.