HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Twinkle-geenin valtamutaation DNA-tutkimus kudosnäytteestä

20262 Ts-IOSCA-D

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai 09 471 75905 lääkäri tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anu Wartiovaara: anu.wartiovaaraathelsinki.fi / (09) 471 71965

Lähete

Geneettiset tutkimukset

Indikaatiot

Spinoserebellaariataksioiden erotusdiagnostiikka. IOSCA-taudin diagnostiikka.

Näyteastia

Eppendorf-putki

Näyte

Istukka- tai solunäyte suositellaan toimitettavaksi eristettynä DNA:na, joka voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Eristämätön näyte lähetetään jääkaappilämpöisenä kylmävaraajilla varustettuna styrox-laatikossa. Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 01006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireelliset näytteet pyydetään merkitsemään paketin ulko- ja sisäpuolelle merkinnällä "Kiireellinen".

Menetelmä

Sekvensointi. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

4 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Varhaislapsuuden spinoserebellaariataksia IOSCA (Infantile-onset spinocerebellar ataxia, aiemmin tunnettu tautinimellä OHAHA) on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, johon liittyy akuutti tai subakuutti ataksia, hypotonia, atetoosi ja syvien jänneheijasteiden katoaminen toisen elinvuoden kuluessa. Potilaille kehittyy oftalmoplegia ja kuulovamma kouluikään mennessä sekä ajan myötä myös sensorinen neuropatia, näköhermon atrofia ja naispuolisille potilaille hypergonadotrooppinen hypogonadismi. Epilepsia on taudin myöhäismanifestaatio. IOSCA:n taustalla on peittyvästi periytyvä pistemutaatio Twinkle-helikaasiproteiinia koodaavassa geenissä. Mutaation kantajafrekvenssi Suomessa on noin 1:200, mutta Pirkanmaalta peräisin olevilla jopa 1:50.

Tulkinta

Tutkimus kattaa Twinkle-geenin mutaation c.1523A>G, p.(Tyr508Cys), jota kaikki IOSCA-potilaat ovat kantaneet toistaiseksi joko homotsygoottisena tai heterotsygoottisena. Tämä mutaatio on aiemmin tunnettu nimellä c.1708A>G, p.(Tyr508Cys). Valtamutaation suhteen heterotsygoottisilla potilailla on todettu toisessa alleelissa uusi mutaatio. Mikäli mutaatio todetaan, löydös on diagnostinen IOSCA-taudille.

Huomautuksia

Kiireellisestä tutkimuksesta (tulos viiden arkipäivän sisällä) on ilmoitettava etukäteen laboratorioon ja kiireellisyys on merkittävä selvästi lähetteeseen. Tutkimuksesta peritään kiireellisyyslisä eikä jatkotutkimuksia tehdä kiireellisinä ilman erillistä pyyntöä.

Tutkimus Ts-IOSCA-D päivitetty 29.11.2017 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.