HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroenkefalografia (EEG), hälytystutkimus

20369 Pt-EEG-Häl

Tiedustelut

KNF-osasto: Uusi lastensairaala (09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Virka-ajan ulkopuolisella tutkimuksella pyritään selvittämään akuutteja aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä : epilepsia ym. kohtaukselliset tajunnanhäiriöt, enkefaliitit, esim. metaboliset tai vaskulaariset aivotoiminnan häiriöt, degeneratiiviset aivosairaudet, tajuttoman potilaan ennusteen arviointi ja aivokuolemadiagnostiikka.

Esivalmistelu

Esivalmisteluja ei ole.

Suoritus

Tutkimuksessa käytetään EEG-myssyä tai pään iholle kiinnitetään yksittäisiä elektrodeja sekä tarraelektrodeja. Rekisteröinti tapahtuu potilaan maatessa sängyllä silmät kiinni.

Menetelmä

Aivojen sähköisiä ilmiöitä mitataan pään iholle asetettavilla pintaelektrodeilla, jännitevaihtelu vahvistetaan ja tallennetaan EEG-laitteeseen. EEG:n ohessa rekisteröidään myös EKG:tä. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista tarvittaessa ääni- ja kipureaktiota sekä mahdollisuuksien mukaan hyperventilaatiota ja vilkkuvaloa vaihtelevilla taajuuksilla.

Tulkinta

EEG:n tulkinta perustuu tietoon normaalista ja poikkeavista EEG ilmiöistä eri ikäisillä ja eri vireystason aikana. Osa häiriöistä on lyhytaikaisia (purkaukset) ja osa jatkuvaa (yleishäiriö, paikallishäiriö). Tulkinnan suorittaa erikois- tai erikoistuva lääkäri.

EEG sisältää paljon informaatiota, josta kliinisesti keskeinen kuvataan ja arvioidaan lausunnossa. Lausunnon muotoilussa lähetteen kysymyksenasettelu on ensiarvoisen tärkeää. Lausunnon kuvaus osassa luonnehditaan todetut ilmiöt. Arvio-osassa luokitellaan ilmiöt normaaleiksi tai poikkeaviksi sekä arvioidaan poikkeavuuden aste ja merkitsevyys. Lisäksi otetaan kantaa kysymyksenasetteluun (kliiniset korrelaatiot, ennuste, toistoarvo jne). EEG rekisteröinnistä tulostetaan tarvittaessa sivuja.

Vasta-aiheet: Päänahan alueen paikallinen infektio.

Tutkimus Pt-EEG-Häl päivitetty 07.12.2022 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.