HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Punasolujen kokojakauma

20408 E -RDW

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana), päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat päivystysaikana puh. 050 305 1424)

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475 ja kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475

Indikaatiot

Anemiadiagnostiikka. Makrosytoosin selvittely. Rautahoitovasteen seuranta.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

3 - 4 ml EDTA-verta tai lapsilla 500 µl EDTA-verta (ehdoton minimimäärä 250 µl). Näyte säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.

Menetelmä

Laskennallinen punasoluindeksi. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokaudenaikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Yleistä

Tutkimus otettu käyttöön 1.4.2009.

Viitearvot

Miehet alle 14 %
Naiset alle 15 %

Tulkinta

RDW (Red cell Distribution Width) kuvaa punasolujen koon vaihtelua: se lasketaan verenkuva-analysaattorin tuottamasta punasolujen kokojakaumakäyrästä. RDW täydentää MCV:tä, joka kertoo punasolujen keskitilavuuden. Normaalit punasolut ovat tasakokoisia, mutta tiloissa, joissa niiden koko vaihtelee, RDW kasvaa: suuri RDW on punasolujen anisosytoosin merkki. Tasolla 15 - 16 % on mikroskooppisesti yleensä nähtävissä punasolujen koon vaihtelua, mutta muutos on niin lievä, että sen kliininen merkitys on epäselvä. Korkeampi RDW viittaa merkittävään anisosytoosiin. RDW on tyypillisesti koholla vuotoanemiassa, hemolyysissä, raudanpuuteanemiassa (ja sen korvaushoidon seurauksena), myelodysplastisessa syndroomassa ja megaloblastisessa anemiassa. Makrosytoosi (ilman anemiaa) yhdessä normaalin RDW:n kanssa viittaa tasaiseen makrosytoosiin, joka todennäköisesti ei johdu esim. retikulosytoosista.

Laskentatavasta johtuen RDW voi olla normaali, vaikka osa punasoluista olisi selvästikin poikkeavan kokoisia, jos niitä on vain pieni määrä (esim. punasolufragmentaatio, lievä retikulosytoosi). Toisaalta RDW voi olla kohonnut ilman selvää anisosytoosia, mikäli punasoluissa on muotopoikkeavuuksia (poikilosytoosia) tai niiden hemoglobiinipitoisuus on osassa matala (vaihteleva hypokromia).

Joskus verenkuva-analysaattori ei pysty laskemaan RDW:tä, jolloin tulosta ei voida vastata. Tällainen tilanne johtuu yleensä siitä, että punasolujen kokojakauma on kaksihuippuinen (esim. raudanpuuteanemiapotilas, joka on saanut verensiirtoja). Todetusta kaksihuippuisesta kokojakaumasta annetaan lausunto.

Lapsille ei ole käytettävissä viiterajoja.

Tutkimus E -RDW päivitetty 31.12.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.