HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Aivojen aineenvaihdunnan PET-TT (AA5DR)

20419 Pt-Aiv-PET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Elina Mannila: elina.mannilaathus.fi / 050 5130165

Indikaatiot

Dementian varhais- ja erotusdiagnostiikka, epilepsian preoperatiivinen interiktaalinen arviointi haettaessa epilepsiafokusta sekä lapsilla että aikuisilla, primäärisen Parkinsonin taudin sekä Parkinson plus -syndrooman erotusdiagnostiikka, aivotuumorien residiivin osoittaminen sekä pahanlaatuisuuden arviointi.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla ravinnotta 6 tuntia (koskee myös suonensisäistä ravitsemusta ja glukoosiliuosta). Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Alle 7-vuotiaille lapsille on laitettava laskimokanyyli valmiiksi.

Tyypin 1 diabetes ja insuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, PET/TT-tutkimukseen valmistautuminen. Sokeritasapaino tulisi olla mahdollisimman normaali ennen tutkimusta. Kuvauksen voi ajoittaa seuraavasti:

1. Tutkimus voidaan suunnitella myöhään aamuun tai keskipäivään. potilaan tulisi syödä normaali aamiainen varhain aamuun mennessä (noin klo 7.00) ja pistää normaali määrä insuliinia. Sen jälkeen potilaan ei tule syödä tai juoda, paitsi määrätty määrä vettä. FDG:tä ei tulisi pistää alle 4 tuntia nopeavaikutteisen sc insuliinin annosta tai 6 tuntia lyhytvaikutteisen sc insuliinin injektion jälkeen. FDG: n antamista ei suositella samana päivänä kun on injisoitu keski- ja / tai pitkävaikutteinen insuliini.

2.Tutkimus voidaan suunnitella aikaiseen aamuun. Edellisenä iltana annettava keskivaikutteisen insuliinin ei pitäisi häiritä PET-tutkimusta ja sokeritasapaino on todennäköisesti vielä hallinnassa. Jos pitkävaikutteista insuliinia on käytetty edellisenä iltana, se saattaa häiritä PET-tutkimusta. Jos tämä on suositeltava aikataulu, suositellaan keskivaikutteista (pitkävaikutteisen sijaan) insuliinia. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen PET-tutkimuksen jälkeen ja pistää normaali määrä insuliinia.

3.Potilaille, jotka saavat jatkuvaa insuliini-infuusiota, PET-tutkimus tulisi suunnitella varhaiseen aamuun. Insuliinipumppu tulee kytkeä pois päältä vähintään 4 tuntia ennen FDG-injektiota. Potilas voi syödä aamiaisen PET-tutkimuksen jälkeen ja kytkeä insuliini-infuusion jälleen päälle.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti-lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Potilas lepää hiljaisessa paikassa ja hänelle asetetaan laskimo-kanyyli vähintään 10 min ennen injektiota. Potilas ohjeistetaan olemaan puhumatta, lukematta tai muulla tavoin aktiivinen ennen injektiota ja vähintään 20 min injektion jälkeen. Aivot kuvataan vähintään 30 min kuluttua injektiosta. Aivotuumoreita tutkittaessa kuvaus aloitetaan aikaisintaan 60 min injektiosta, uusintakuvaus tehdään tarvittaessa 2-3 tunnin kuluttua injektiosta.

Tulkinta

Aivojen alueellinen glukoosin käyttö heijastaa hyvin paikallisia neuronaalisia muutoksia aivosairauksissa. Dementiassa ja interiktaalivaiheen epilepsiakuvauksessa glukoosinkulutus on paikallisesti alentunutta, hyperglykemiaa tulee esiin taas tiettyjen aivotuumoreiden yhteydessä, epilepsiassa iktaali- tai postiktaalivaiheessa sekä aivotulehdusten yhteydessä.

Vastaus sisältää kuvatulosteen, PET/TT-fuusiokuvat ja lausunnon.

Huomautuksia

Neurologia. Aivokasvaimen residiivin erottaminen sädenekroosista, epileptisen pesäkkeen paikantaminen temporaaliepilepsiassa, Alzheimerin taudin diagnostiikka.

Tutkimus Pt-Aiv-PET päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.