HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydänlihaksen aineenvaihdunnan laaja PET-TT (FM1JR)

20420 Pt-Syd-PET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Eksoten KFI-yksikkö (05) 352 5467.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitaloathus.fi / 0469211247 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Esivalmistelu

Tutkimusta edeltävänä päivänä, potilas noudattaa vähähiilihydraattista dieettiä. Potilaan tulee olla kokonaan ravinnotta 12 tuntia (koskee myös suonensisäistä ravitsemusta ja glukoosiliuosta). Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan.

Diabeetikoille tutkimuksen onnistuminen saattaa olla haasteellista. Tutkimuksen suorittamisesta diabeetikoille suositellaan neuvottelua lähettävän lääkärin ja isotooppilääkärin kesken.

Tyypin 1 diabetes ja insuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, PET/TT-tutkimukseen valmistautuminen. Sokeritasapaino tulisi olla mahdollisimman normaali ennen tutkimusta. Kuvauksen voi ajoittaa seuraavasti:

1. Tutkimus voidaan suunnitella myöhään aamuun tai keskipäivään. potilaan tulisi syödä normaali aamiainen varhain aamuun mennessä (noin klo 7.00) ja pistää normaali määrä insuliinia. Sen jälkeen potilaan ei tule syödä tai juoda, paitsi määrätty määrä vettä. FDG:tä ei tulisi pistää alle 4 tuntia nopeavaikutteisen sc insuliinin annosta tai 6 tuntia lyhytvaikutteisen sc insuliinin injektion jälkeen. FDG: n antamista ei suositella samana päivänä kun on injisoitu keski- ja / tai pitkävaikutteinen insuliini.

2.Tutkimus voidaan suunnitella aikaiseen aamuun. Edellisenä iltana annettava keskivaikutteisen insuliinin ei pitäisi häiritä PET-tutkimusta ja sokeritasapaino on todennäköisesti vielä hallinnassa. Jos pitkävaikutteista insuliinia on käytetty edellisenä iltana, se saattaa häiritä PET-tutkimusta. Jos tämä on suositeltava aikataulu, suositellaan keskivaikutteista (pitkävaikutteisen sijaan) insuliinia. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen PET-tutkimuksen jälkeen ja pistää normaali määrä insuliinia.

3.Potilaille, jotka saavat jatkuvaa insuliini-infuusiota, PET-tutkimus tulisi suunnitella varhaiseen aamuun. Insuliinipumppu tulee kytkeä pois päältä vähintään 4 tuntia ennen FDG-injektiota. Potilas voi syödä aamiaisen PET-tutkimuksen jälkeen ja kytkeä insuliini-infuusion jälleen päälle.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti-lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Huomautuksia

Katso Koko kehon PET/CT-tutkimus (1 kuvaus) (JN5AP), tutkimusnumero 20171.

Tutkimus Pt-Syd-PET päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.