HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Varattu numero Pt-FNAB tutkimuksen uudeksi numeroksi

20428 Pt-FNAB

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio (09) 471 72575

Yhteyshenkilöt

lääkäri Marja-Leena Järvi-Holopainen: marja-leena.jarvi-holopainenathus.fi / 050 428 0993 ja lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Lähete

Hematologinen tutkimuslähete

Indikaatiot

Tutkimus tehdään epäiltäessä hematologista maligniteettia.

Esivalmistelu

Potilaan esivalmistelusta ja jatkoseurannasta on tarkoin huolehdittava.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näyte otetaan kuivaan ruiskuun. Sen sisältö ruiskutetaan välittömästi aluslasille, ja näytteestä tehdään sivelyvalmisteet. Vaihtoehtoisesti näyte voidaan ruiskuttaa myös EDTA-putkeen, jossa on 1 ml fysiologista keittosuolaliuosta. Tällöin näyte on toimitettava laboratorioon tunnin kuluessa, jossa näytteestä tehdään sytosentrifuugivalmisteet (mikäli näytettä ei voida toimittaa laboratorioon tunnin sisällä, on tehtävä sytosentrifuugivalmisteet, jotka lähetetään laboratorioon). Onnistuneen sivelyvalmisteen tekeminen vaatii harjaantuneisuutta, ja tarvittaessa sitä tekemään voidaan pyytää laboratoriohoitaja. Tällöin tutkimuksesta on sovittava laboratorion kanssa etukäteen viimeistään edellisenä päivänä.

Menetelmä

Sivelyvalmiste tai sytosentrifuugivalmiste värjätään MGG-tekniikalla. Valmisteen solujen morfologia arvioidaan mikroskooppisesti.

Tulokset valmiina

5 päivän kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Jos vastaus halutaan kiireellisenä, esim. samana tai seuraavana päivänä, tulee tästä ilmoittaa laboratorioon (esim. merkitä kiireellisyys lähetteeseen tai soittaa laboratorioon).

Tutkimus Pt-FNAB päivitetty 22.03.2019 / MLJH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.