HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S-IgA-puut (20450) Immunoglobuliini A-puutostutkimus, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=20450
Tutkimuksen S-IgA-puut (20450) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
S -IgA-EIA ja S -IgAAb
Veripalvelun näyteinfo p. 029 300 1414
SPRV-lähete IgA-puutostutkimus
IgA-puutostutkimuksen ensisijainen indikaatio on vaikean allergisen tai anafylaktisen verensiirtoreaktion syyn selvittäminen. Tutkimusta voidaan käyttää kliinisen harkinnan mukaan myös todetun IgA-vajauksen jatkoselvittelyyn esimerkiksi keliakia-, diabetes- tai immuunipuutostutkimuksissa. Yleensä tutkimus on tarpeen silloin, jos potilaan oletetaan tarvitsevan immunoglobuliinihoitoa tai toistuvia verensiirtoja.
Hoitava lääkäri täyttää tutkimuksen lähetteen.
Seerumiputki 5 ml
Näyte säilytetään jääkaappilämpötilassa. Jos näyte lähetetään Veripalveluun näytteenottopäivänä, voi näytteen säilyttää huoneenlämmössä. Talviaikana tulee varmistaa, ettei näyte pääse jäätymään.
Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Veripalvelu teettää tutkimuksen alihankintana Sanquin Diagnostiek B.V. -laboratoriossa.
3-4 viikossa. Kiireellisissä verensiirtoreaktioiden takia tehtävissä tutkimuksissa yhteys Veriturvatoimistoon p. 029 300 1100.
Lähetteen voi tulostaa myös tästä https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/lahetteet/laboratoriotutkimuslahetteet/sprv_lahete_iga_puutostutkimus.pdf
Selektiivinen immunoglobuliini A:n (IgA) puutos on yleisin primaarinen immunoglobuliinipuutos. Sen esiintyvyys suomalaisilla on 1:400. IgA-puutos todetaan, kun tutkimuksessa S-Immunoglobuliini A, EIA (21606 S-IgA-EIA) tulos jää alle menetelmän toteamisrajan. Noin viidesosa henkilöistä, joilla on IgA-puutos, muodostaa vasta-aineita IgA:ta kohtaan (anti-IgA). Nämä vasta-aineet, etenkin jos pitoisuus on suuri, voivat aiheuttaa anafylaktisen reaktion verensiirtojen ja immunoglobuliinihoitojen yhteydessä. Veripalvelun kokemuksen ja kirjallisuuden mukaan henkilöiden, joiden seeruminäytteessä todetaan vähäinenkin määrä IgA:ta, ei ole todettu muodostavan anti-IgA-vasta-aineita.
Näytteestä määritetään ensin IgA-pitoisuus herkällä menetelmällä (tutkimus S-Immunoglobuliini A, EIA (21606 S-IgA-EIA)). Jos IgA-pitoisuus on alle menetelmän toteamisrajan, näytteestä tehdään jatkotutkimuksena anti-IgA-vasta-ainemääritys (tutkimus S-Immunoglobuliini A, vasta-aineet (3049, S-IgAAb)). Anti-IgA-vasta-aineiden pitoisuuden määrittämiselle ei ole kansainvälistä vakiota. Tulokset ilmoitetaan käyttäen yksikköä AU/ml.
Veripalvelu antaa tutkimuksesta lausunnon, johon sisältyy tulosten tulkinta ja verensiirtosuositus. Kontrollinäytteen jälkeen tutkittavalle lähetetään Veripalvelusta erikoisverikortti, jos hänellä todetaan IgA-puutos ja IgA-vasta-aineita.
HUOM! Potilaan IgA-pitoisuus (4827 P-IgA) tulee tilata ENNEN IgA-puutostutkimuksen (20450 S-IgA-puut) tilaamista. Jos P-IgA on alle menetelmän herkkyysrajan (0.15 g/l), voidaan IgA-puutostutkimus tilata. Veripalvelu tekee IgA-puutostutkimuksen VAIN, JOS IgA-PITOISUUS ON ILMOITETTU LÄHETTEESSÄ JA SEN ON ALLE MENETELMÄN HERKKYYSRAJAN. (1.1.2022 alkaen Veripalvelun kautta ei ole enää saatavilla IgA-seulontatutkimusta, 1666 S-IgA.)