HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lipoproteiinit, apo A1 ja apo B, plasmasta

20526 P -Apot

Osatutkimukset

P -ApoB/A1, P -LipoA1 ja P -LipoB

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 74304

Yhteyshenkilöt

kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi erityisesti ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää tai tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta. Dyslipidemioiden selvittely.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Plasmanäyte säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 2 kk pakastettuna (-20C). Kerran sulatettua näytettä ei saa pakastaa uudestaan. Lähetys huoneenlämmössä,jos on perillä 1 vrk kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen.

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

P -LipoA1: Apo A1:n viitealueet ovat suomalaisen tutkimuksen mukaan aikuisilla miehillä 1.1 - 2,0 g/l ja naisilla 1.2 - 2.3 g/l.

Apo A1 on HDL-lipoproteiinipartikkelien pääasiallinen proteiinikomponentti, jota muodostuu maksassa ja suolistossa. Apo A1 on LCAT-entsyymin aktivaattori. Tämä kolesteroliesterien muodostusta katalysoiva entsyymi on oleellinen kolesterolin kuljetukselle perifeerisistä kudoksista maksaan.

Seerumin alentunut apo A1-pitoisuus liittyy lisääntyneeseen sepelvaltimo-, aivovaltimo- ja perifeeristen valtimotautien riskiin. Apo A1- ja Kol-HDL-pitoisuudet korreloivat yleensä hyvin. Joidenkin tutkimusten mukaan apo A1-taso kuvaa riskiä Kol-HDL-tasoa paremmin. Apo A1 voi olla korkea geneettisistä syistä. Liikunta, estrogeenit, raskaus ja kilpirauhashormoni voivat nostaa pitoisuutta. Apo A1 on alentunut primaarisissa hyperlipoproteinemioissa. Tupakointi ja ylipaino alentavat pitoisuutta. Kolestaasissa ja sepsiksessä esiintyy alentuneita pitoisuuksia. Apo A1 on alentunut tai puuttuu Tangierin taudissa ja perinnöllisessä hypoalfalipoproteinemiassa.

P -LipoB: Apo B:n viitealueet ovat suomalaisen tutkimuksen mukaan aikuisilla miehillä 0.6 - 1.5 g/l ja naisilla 0.6 - 1.3 g/l.

Apo B on lipoproteiinien apoproteiini, jota esiintyy plasmassa kahdessa eri muodossa. Maksassa muodostuva apo B-100 esiintyy LDL-hiukkasissa ja lisäksi VLDL-, IDL- ja Lp(a)-hiukkasissa. Suoliston seinämässä muodostuva lyhyempi apo B-48 on kylomikronien rakenneosa. Kukin lipoproteiinipartikkeli sisältää yhden apo B-molekyylin. Käytetty menetelmä määrittää molemmat muodot, mutta kylomikronien osuus lipoproteiinihiukkasista on tyypin III hyperlipidemia-potilaita lukuunottamatta niin pieni, että paasto ei ole välttämätön apo B-tutkimusta varten.

Apo B-pitoisuus lisääntyy hyperlipidemioissa. Se kuvaa plasman aterogeenisten lipoproteiinipartikkelien lukumäärää, joka on suoraan verrannollinen sydän- ja verisuonitautien riskiin (sepelvaltimo-, aivovaltimo- ja perifeeriset valtimotaudit). Apo B-pitoisuus korreloi melko hyvin kolesteroli- ja Kol-LDL-pitoisuuksiin, mutta suurten AMORIS- ja INTERHEART-tutkimusten mukaan apo B on parempi sydän/verisuonitautien riskimittari kuin Kol tai Kol-LDL. Useimmilla potilailla yli 90 % apo B-hiukkasista on peräisin LDL:stä, mutta Kol-LDL ei kuvaa suoraan aterogeenisten partikkelien lukumäärää, koska LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuuksissa on vaihtelua. Potilaan apo B-tason ollessa korkea suhteessa Kol-LDL-arvoon tulos viittaa pienikokoisten, tiheiden (small dense) LDL-partikkelien tavallista korkeampaan osuuteen. Tähän tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski. Apo B -määrityksestä on kirjallisuuden mukaan selvin hyöty ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joilla LDL-Kol-pitoisuus on usein normaali. VLDL- ja Lp(a)-partikkelit ovat LDL:n tavoin aterogeenisia, joten silloinkin, kun niiden osuus apo B:stä on tavallista korkeampi, apo B-tulos kuvaa sydän/verisuonitautien riskiä hyvin.

Apo B:tä on suositeltu myös kolesterolia alentavan lääkehoidon tehon seurantaan, jopa ensisijaisena tutkimuksena (mm. Consensus Statement, American Diabetes Association ja American College of Cardiology).

Alentuneita Apo B-arvoja tavataan maksataudeissa. Apo B puuttuu abetalipoproteinemiassa.

Tutkimus P -Apot päivitetty 08.09.2022 / JL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.