HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gynekologinen irtosolunäyte, nestepapa

20531 Pt-PapaLBC

Tiedustelut

-Meilahden patologian laboratoriot (09) 471 74882(Meipa 2)

Yhteyshenkilöt

lääkäri Pekka Laurila: pekka.laurilaathus.fi / 050 427 2162 ja lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Indikaatiot

Genitaalialueen pahanlaatuiset kasvaimet ja niiden esiasteiden epäilyt, tulehdukset, epäselvät vuodot ja hoidon seuranta.

Näyte

Näyteastia on näytteenkeräyspurkki (ThinPrep).

Näytteitä otetaan kolmesta kohdasta perinteiseen tapaan seuraavasti:

1. Ensimmäinen näyte lastaimen pyöreällä päällä emättimen sivu-takapohjukasta.

2. Toinen näyte lastaimen koveraksi muotoillulla päällä kiertäen sitä kohdunsuun reuna-alueen ympäri.

3. Kolmas näyte harjalla kiertäen 180 asteen kierros kanavan seinämiä vasten niin syvältä kuin se kevyesti työntäen menee.

Kaikki kolmesta kohdasta otettua näytettä huljutetaan välittömästi ThinPrep näytepurkiin voimakkaasti ja näytteenottovälinettä purkin reunoja kiertämällä solujen irrottamiseksi purkissa olevaan nesteeseen. Näytteenottovälinettä ei jätetä purkkiin.

Fiksaatio: näyte kiinnittyy näytepurkissa olevan fiksatiivin (metanolin) ansiosta. Korkki suljetaan hyvin, näytepurkin kylkeen liimataan potilastarra ja näyte lähetetään laboratorioon. Näyte säilyy ja purkit säi-lytetään huoneenlämmössä.

Menetelmä

Neste-papa näyte, koneellisesti (TP2000) valmistettu näyte. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma-pe

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda 2001- järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Myös mikrobifloora, mahdollinen tulehdus ja hormoniarvio ilmoitetaan.

Poikkeavista löydöksistä annetaan jatkotutkimus- tai kontrollinäytesuositus.

Huomautuksia

Lähetteessä tulee olla maininta kierron pituudesta, viimeisistä kuukautisista, muusta vuodosta, raskausviikosta tai menopaussista. Lisäksi tiedot hormoni- tai paikallishoidosta sekä aiemmista papa-muutoksista ja portion hoidosta sekä kliininen diagnoosi.

Tutkimus Pt-PapaLBC päivitetty 13.03.2014 / TM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.01.2022 klo 15:40.